söndag 15 februari 2009

~ Inget rent mjöl i påsen... ~

Trots att jag "borde" veta bättre sitter jag här vid köksbordet och har lång näsa med stödhjul...

Då jag var och handlade häromdagen hade jag min snart tonåriga dotter med mig. Hon föreslog att vi skulle baka bröd i stället för att köpa färdigt. Jag har tydligen lyckats få henne förstå att detta är fyllt av kemikalier.
Det var ju ett gott initiativ. Hon sökte bland mjölpåsarna och föreslog en som var KRAV märkt, och som skulle förvandlas till 2 smakfulla ekologiska trekornsbröd.
Visst ser det enkelt ut?
Ett barn skulle klara av att följa instruktionerna...
Men nu var det ju en mamma som skulle baka, så varför jag föll för den lätta, vet jag inte egentligen. Vände på påsen gjorde jag dessutom först då jag kom hem.
Man är ju inte mer än människa ju, och kanske ville jag lura mig själv att tro att det inte fanns mer än mjölblandning i påsen.
Så var det inte.
Jag tror att ni kan läsa, och kontrollera att källan är korrekt, om ni klickar på bilden.
okej... håll i er så åker vi:
Vetemjöl*, alltså kravmärkt vetemjöl.
Grahamsmjöl*, = kravmärkt grahamsmjöl
Rågflingor* (10%) = kravmärkta rågflingor
linfrö*(8%), = kravmärkta linfrön... (men gäsp, inget konstigt här ännu alltså, jag känner hur ni börjar bli uttråkade och tänker att jag "ropat varg"...)
Potatisflingor*, = kravmärkta potatis... flingor? (snöflingor har man ju hört talas om, men potatis i flingform? här dök det alltså upp en liten bekymmersrynka, åtminstone i min panna.)
Durumvetemjöl* = kravmärkt durumvetemjöl, (tja, låter väl inte så farligt, men flingor av potatis... som cornflakes då, eller tvålflingor?)
Solroskärnor*(4%), = kravmärkta solroskärnor (börjar vi invaggas i behaglig ro igen?)
Rågsikt*, = ingen fara på taket.
Bakhjälpmedel*(maltmjöl, delvis rostat korn*/vete*/råg*, vetemjöl*, fullkornshavremjöl*, socker, kornmaltextrakt*, förtjockningsmedel E412*, surdegspulver*, rågmjöl*, emulgeringsmedel E322, torkad glukossirap*, solrosolja*, enzymer, mjölbehandlingsmedel E300) =
Nu känner jag mig som den där nya sekreteraren i pausprogrammet HJÄLP! Har ni sett henne? Om inte kan jag berätta att hon har nervös läggning och bryter ihop emellanåt, tuggar på kaffefilter och dylikt. Alltså om ni tittar noga så är allt från och med Bakhjälpmedel och framåt EN ingrediens...
Denna enda ingrediens består av 16 delingredienser om jag räknat.
Och hur ska jag reda ut de här då? Till att börja med behövs det plötsligt bakhjälpmedel till de fina kravmärkta varorna ovan.
Varför? Det kan jag inte svara på.
Detta bakhjälpmedel är sedan tillverkat av alla ingredienserna inom parantesen. Maltmjöl är tydligen bra när vanligt mjöl inte räcker till. Vad är då maltmjöl? har aldrig hört talas om det sädesslaget. Malt har man väl i öl? "
Framställs ur vete, korn, råg eller havre med hjälp av mältningsprocess." säger google.
okej... sen har man delvis rostade korn av tre olika slag. delvis rostat? rostade man bara ena sidan då, eller en viss procent av kornen?
mera mjöl... lite socker, kornmaltextrakt... vänta nu? hur ska kornmaltextrakt kunna behövas i ett bakhjälpmedel? är inte det en smak?
Förtjockningsmedel E412... för att göra bakhjälpmedel behöver man alltså ha i det stabiliserande/förtjockande guarkärnmjölet som framställs ur fröna från guarväxten Cyamopsis tetragonoloba, vilken tillhör familjen ärt/baljväxter. (låter som en sorts akvariefisk)
Nå, har man i detta bör väl degen kunna hålla i hop och bli jämn och fin då. Trodde jag i alla fall!
Men eftersom jag bakat brödet, vet jag att degen var kladdig och hade stora problem att suga åt sig de 6 dl vatten som den skulle klara enligt receptet. Den ville inte bli jämn och fin utan klängde sig fast vid mina fingrar.
okej sen är det då surdegspulver i. så behändigt. jag har för mig att surdeg är något man brukar få jobba för att få till. låta degen stå över natten och så. Men inte nu längre, nu finns den i pulverform och dessutom ekologiskt, man tackar.
En dutt rågmjöl, och emulgeringsmedlet E322 för att inte få allt att skära sig då??
E322 är lecitin som utvinns främst ur sojabönor, ekologiskt förstås som allt i denna fantastiska påse. Man kan ju hoppas att sojabönorna fått beta fritt då? Eller, nä, nu börjar jag bli trött, kanske kan man hoppas på att de inte är genmanipulerade i bästa fall.
Så lite torkad glukossirap, det vet ju alla vad det är..., solrosolja, enzymer, men det är väl sådant som tonåringar är fyllda av? Nejvisstnej, det var hormoner det. Enzymer... letar i minnet ;-) sid 76-77 i den hemlige kocken får hjälpa mig till sist. Enzymer är biologiska katalysatorer som ökar brödets volym och hållbarhet och ger brödskorpan rätt färg. Ska det behövas? Är det fel på jästen som följer med påsen? Ska inte brödet ätas upp bums? Och tror de inte att ugnen kan fixa någon bra färg på brödet utan detta jox? Tydligen inte. Och sen som pricken över i och som sista delingrediens finner vi mjölbehandlingsmedlet E300, dvs askorbinsyra, dvs syntetiskt framställt C-vitamin.
Har ni hängt med så långt? Jag är mäkta imponerad och unnar er en kaffepaus.
Sen kan jag fylla i resten av ingedienserna. För det finns mer i denna lilla enkilospåse.
salt = vanligt ickeekologiskt salt
solrosolja* = ekologisk
surdegspulver* (vetemjöl* startkultur*) = stor suck, det lilla som ingick i bakhjälpmedlet räckte tydligen inte till utan det behövdes mer, tyckte någon. Jag undrar vad som ingår i startkulturen?

Hur smakade brödet då?
Inte särskilt gott.

Godnatt :(

Jo förresten, jag läser på livsmedelsverkets hemsida att:

Säkra livsmedel

Livsmedelsverkets mål är att alla livsmedel ska vara säkra.

Lagstiftning ger gott skydd

Livsmedelsverket har i en lång rad år deltagit i arbetet med att ta fram gemensamma EU-regler. Lagstiftningen fungerar bra och ger konsumenterna gott skydd.

Så vi behöver inte oroa oss. Livsmedelsverket har allt under kontroll...


Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

synne sa...

http://blogg.passagen.se/fettbramat/

Hej på dig.
Köper aldrig sådana färdiga brödmixer.
Det är inte så bra. Köper hellre alla ingredienser så jag vet vad jag bakar.
Kolla in den där länken jag lagt in.
Många fina recept där kan jag säga.
klems från ett snöigt Digernes.

Cattis sa...

japp... genväg är senväg...

ska kolla in den bloggen, den har "flimrat förbi"

Anonym sa...

Potatisflingor är inget konstigt! Torkad potatis bra stärkelse binder degen bättre samt grym färskhållare

bakgrund