torsdag 5 februari 2009

*** Nya begär ***


Min syster, som är en hårt yrkesarbetande kvinna, snokar vidare, då hon får en stund över. Misstänker att arbetsdatorn emellanåt slinker in på sidor som inte borde besökas på arbetstid...

Jag vet att Kostdoktorn, Annika Dahlqvist och L-E Litsfeldt får sig ett och annat besök.

En relativt ny blogg har gett sig in i debatten och försöker få begreppen utredda på ett sakligt sätt, genom att alla ska få komma till tals,
både de för och de som är emot det där med LCHF
Den bloggen heter Kostdebatten
Där kan ni ställa frågor, som båda lägren sedan ska svara seriöst på, är det tänkt.

Efter att min syster har smyggooglat i förbifarten, eller handlat i vår lokala Kvantumbutik, ringer hon sen till mig och har idéer, som hon vill att jag, hennes hårt hemarbetande syster, ska skriva om.
Min syster "kan" nämligen inte skriva ~ säger hon själv.
Jag tror inte det är helt sant, men
jag tar så klart tacksamt emot hennes idéer eftersom vi delar samma intresse.

Själv är jag dessutom väldigt intresserad av Den hemlige kocken Mats - Erik Nilssons arbete.
Han har en uppföljare till sin första bok "Den hemlige kocken", som heter "Äkta vara."


Mat är gott.
Men VAD är mat?
Inte allt i matbutiken är vad det utger sig för att vara...

Eller som jag råkade höra i förbifarten häromdagen.
(nejdå, jag tjuvlyssnar inte, jag bara RÅKADE höra)

Pojkvännen: Vad är det där?
Flickvännen: Det är gott!
Pojkvännen, nu med barsk stämma:Det är bara tillsatser i.
Flickvännen, något vädjande: Men det ÄR gott...

Vad tror ni diskutionen handlade om?
Jag svarar själv och tar hem priset ;-)

~ En påse chips ~

Nu är det inte bara chips, som innehåller en massa tillsatser, utan även sådant som utgör sig för att vara mat och inte snacks.

Debattens vågor går höga.
Äkta fett kontra industrifett?
Vad gör oss tjocka ~ fett eller socker (kolhydrater!)
Varför är det så mycket tillsatser i maten?

Vem vet egentligen vad tillsatserna gör med våra kroppar?

Så många frågor med så många olika svar - beroende på vem som svarar.

Jag frågar alltså vidare, samtidigt som jag vänder på förpackningarna, igen och igen.

Det som min syster kände att hon ville att jag skulle blogga om i dag var en genomgång av alla nya ekologiska produkter som poppat upp ÖVERALLT i hyllorna på ICA kvantum i Nynäshamn.

Jag följer som vanligt i hennes spår, är man lillasyster så är man.
Mycket riktigt hittar jag ekologiska skyltar överallt.
Grönt är skönt.
Men halkar vi inte lite in på ett sidospår nu kanske någon tänker?
Varför blogga om ekologiskt nu då i denna djungel av saker som vi äter?
Jo, det visar sig då vi vänder på förpackningarna att de innehåller bra mycket mindre obegripliga tillsatser. Så enkelt var det.
Och att folk gärna köper ekologiskt trots, i vissa fall, betydligt högre priser. Det är oxå tydligt, eftersom det gapar tomt i många hyllor där det legat varor.
Jag köpte såklart med mig en del av de goa varorna hem. Leverpastej fick följa med. Den bredbara hade minst konstigheter i sig. Båda hade konserveringsmedel, kanske en nödvändig ingrediens?
Smakar på den skivbara arbogapastejen ~ smakar mmmm.
Smakar på pastejkökets bredbara ~ ännu mera mmmmm.

Men ser man på!
Risgrynsgröt...
Är man LCHF:are är det såklart inte intressant.
Men är man inte det... och inte överviktig och kanske har små barn, samt många saker att få in i sitt schema?
Då måste man ju bli lycklig över att hitta detta.
Slut...
Men jag vet att gröten innehöll samma sak som det jag brukar ha i min hemgjorda.
Yster har kollat.
Något gottit för LCHF:aren
ekologiskt bacon som inte innehåller nitrat och inget druvsocker :-)
innehåller dock konserveringsmedel, möjligen av orsak.
Hittade dagens middag i frysdisken.
Den ljusa laxen är ekologisk. Den mörka, som ser ut som den som vi är vana att se, är av annat icke ekologiskt märke. Man undrar ju varför de skiljer så i färg?
Snart ska jag laga till middagen och får då svaret på om det skiljer i smak oxå...

Det finns mer att rapportera från butiken
Men nu är vi hungriga så ni får vänta på fortsättningen.

Ger en eloge till de på ICA som är ansvariga för att butiken växer då det gäller ekologiska och bra produkter. Det känns som om man är lyhörd för kundernas önskemål och butiken är fräsch med trevlig personal.

Med detta hoppas jag att jag är ursäktad, då jag smyger omkring med min mobil och fotar i hyllorna och beter mig allmänt suspekt.

~ Alla kan påverka ~


Andra bloggar om: , , , , , , ,

6 kommentarer:

Synnøve. sa...

Så du har varit runt bland hyllorna på ICA igen hehe....
Spännande det här.
Funderar på ekologisk lax...
Hur har de fött upp den?
Fisken lever ju i vatten, den får samma foder som andra fiskavelsmjärdar tänker jag då...Därav färgen på kötttet skulle jag tro.
Vart kommer den ifrån?
Hur smakade den då?
Är skeptiskt måste jag säga till just ekologisk lax.
Men du kan kanske övertyga mig hehe.
Ha en fin kväll nu.
Kram Synne.

Cattis sa...

jodu goaste synne.

laxen var mycket god.

men varför färgen är som den är vet jag nu och det kommer i morgondagens blogg, så du får tåla dig.

kramen
Cin

coolbettan.blogg.se sa...

Vilket jobb du gör!
det var spännande att läsa!

coolbettan.blogg.se sa...

Vilket jobb du gör!
det var spännande att läsa!

Cattis sa...

coolbettan: tack!

Lena sa...

Du är ju helt galet duktig. Jag väntar med spänning på fortsättningen på den tillsatsjakt. Du har verkligen fått mig att tänka efter mer när jag handlar.
KRAMEN!

bakgrund