söndag 8 februari 2009

~ Vilse på IKEA ~

I dag tänkte jag just väcka min syster, då hon kom på samma tanke.
Hon hade lovat mig att hjälpa mig att hämta lite möbler som jag behövde.
Sagt och gjort, en kvart senare möttes Knoll och Tott... klädda i flis, för att kunna klättra i det stoooora förrådet med mååååånga saker i.
Trots att vi flyttade saker, och klättrade på saker och nästan blev svettiga fick vi ge upp. Bilen blev fylld av stolar och ett vardagsrumsbord, men hobbybordet saknades.
Kanske hade träbaggen tagit det??

Min syster och jag tog ett snabbt beslut och for till IKEA.
Vad kan vara roligare på en söndag?
Alltid när man kommer till IKEA blir man av någon underlig anledning hungrig...
Redan i entrén doftar det kaffe och bulle.
Tar man sen den långa rulltrappan så landar man i stort sett i restaurangen.

Den stora frågan var, vad skulle vi välja. Min syster äter strikt LCHF - kost. Själv försöker jag hålla mig åt det hållet. Till slut blev det IKEA:s storsäljare
Köttbullar med gräddsås! ( då utan potatis och lingonsylt förstås )

Vi tyckte att det smakade gott och blev mer än mätta. Efter en stund började det dock bubbla i våra magar och syster klagade över halsbränna, något som hon inte haft sedan hon började med LCHF - kosten.
Detta gjorde oss misstänksamma och vi blev ju tvungna att kolla upp det finstilta på vägen ut. Det är lätt gjort, eftersom IKEA säljer sina favoriter utanför kassorna, där lyckliga barnfamiljer proppar sig fulla med billig korv och glass, innan de åker hem efter en hård dag med barnen på vårt nationalvaruhus.
I den så kallade gräddsåsen, som man kan köpa med sig hem i påsar med pulver, som man sedan glatt vispar ut hemma, en annan dag, då man av olika stjäl inte vill/kan/orkar/hinner laga sås från grunden, finns följande:
(observera att huvudingrediensen alltid kommer först i innehållsförteckningen)

Vegetabiliskt fett, mm vad, vilken sort? Den fetaste som jag känner till är avacado eller kanske majs... det kan faktiskt vara något värre oxå, det vet man inte. Men för den som inte är lättskrämd så kan man läsa här.

Vetemjöl,tja det vet vi väl alla vad det är... det där vita som höjer blodsockret snabbare än socker och som vi faktiskt använder oss av rätt friskt. Inget ovanligt med det...

modifierad stärkelse, det står så rätt ofta på förpackningar har jag märkt, utan att ha förstått innebörden.
Det går inte att förklara kort vad det är, eftersom det upptar en hel sida i "den hemliga kocken" Men sammanfattningsvis kan jag berätta att man öser i kaloririk och näringsfattig stärkelse för att ersätta naturligt fett som man tagit bort ur en produkt, annars blir det bara tunn sörja av hela smeten. I pulversåsen gissar jag att man inte tagit bort fett... utan att man ersätter det naturliga fettet och förstärker det vegetabiliska.( men det är min alldeles egen gissning)

maltodextrin, dvs smaklösa, snabba kohydrater, (för maximal blodsockerhöjning med påföljande insulinpåslag), som används som fyllnadsmedel,
salt,
smakförstärkare (mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosynat), tja med tanke på föregående ingrediens så... klart man måste ösa i tre smakförstärkare med underliga kemiska namn för att kompensera.

gräddpulver 3,3%, något fel på vanlig grädde? fast, ja visst ja. det var ju en pulversås...

äpple, det står faktisk så. Alltså en riktig frukt (klappar i händerna av förjusning)

arom( med bla jästextrakt), mmm... räckte det inte med smaken ovan?

glukossirap, mmm... smält socker- sirap, typ?

lök, wow en grönsak oxå :-)

stabiliseringsmedel (E450), mera för att styra upp? ( minns ni sen förr? framställt ur fosforsyra...)

färgämne (E150c), Klart geggan måste ha färg... undrar vad den har för färg innan man hällde i sockerkulör framställt via ammoniakprocessen, som innebär att man hettar upp socker med tillsats av ammoniak eller ammoniumsalter?

mjölkprotein, varför inte mjölk? och hur får man proteinet ur mjölken?
måste få veta mer, google "here I come"...
jag läser att det är ett protein som mestadels innehåller kasein...som görs av surgjord skummjölk och används i vissa livsmedel och även i färger och lim som bindemedel. Mjölkprotein har en tendens till att framkalla allergi.
Jamenvisst, så klart, det är ju det som mjölkallergiker inte tål!
Låter iofs som en hyfsat naturlig produkt. Men HUR får man det UR mjölken?

kryddor (bla med vitlök), nejmensermanpå, här har man hittat till den riktiga kryddhyllan ~ Wow

paprikaextrakt, suck...

antioxidanter (E304, E307) okej... det är väl sådan man käkar för att hjälpa kroppen göra sig av med gifter, har jag för mig? och det kan man ju FÖRSTÅ att man kan behöva tillsätta den här så kallade såsen, för att ge den arma människokroppen som blivit utsatt för den, lite extra hjälp att bryta ner den. Behöver kanske inte ens öppna boken... Jo jag gjordet det.
Glupp.
Håll för ögonen innan du läser vidare.
E 304 askorbylpalmitat,askorbylstearat framställs från L-askorbinsyra och palmitinsyra, vilka är fettsyror som kan vara tillverkade av fett från djur, t. ex gris
E307 alfatokoferol som tydligen är ett E-vitamin och förekommer naturligt, men som man valt att framställa syntetisk...
aha, jag förstår ~ not
men de där antioxidanterna låter inte helt trevliga, framförallt inte den där 304:an

salthalt i färdig sås är 0,9% vem bryr sig...

Okej... köttbullarna då.
Innehållsförteckningen ger sken av att vara något kortare.
Men... de innehåller naturligtsvis glukossirap och stabiliseringsmedel 450 och 451, förutom de ingredienser som jag, och många med mig har i våra hemmagjorda köttbullar. Jag blir lite förvånad över varför de behöver stabiliseringsmedel då de innehåller ägg?
Var äggen för få eller särskilt klena då de behövde hjälp av stabiliserings-, konsistens- och vattenbindande medel framställda ur fosforsyra? E 450 används även som bakpulver...
Blir köttbullarna kanske större om man tillsätter det, liksom jäser upp på stekbordet?

Kan ju behövas då, eftersom man får många köttbullar på restaurangen för en hyfsad peng.
Kanske är den krassa sanningen att man får vad man betalar för?
Jag är förvånad över att det kan smaka så pass gott som det ändå gör.

Då vi passerade grönsaks- och brödbordet hittar vi detta. Jag var tvungen att smyga tillbaka och fota eländet efter att vi stoppat i oss kemikalieröran. När jag tog bilden hade de fyllt på med Lätta och Becel. Då vi passerade tidigar låg det bara Becel där.
Inget smör så långt ögat nådde.
Är det så att IKEA följer livsmedelsverkets kostråd eller helt enkel har en hemlig sponsor i Becel?
De har ju uppenbarligen någon "hållhake" på ICA - kuriren
Jag hade tänkt att skämta till det lite här, men det känns inte roligt. IKEA var fyllt med barnfamiljer i dag, som så många andra dagar.
Många barn som intar sin lunch i den stora matsalen.
Jag hoppas de tog lätta på mackan... Becel är nämligen inte ämnat för barn under fem år eller ammande kvinnor, eller folk som äter kolesterolsänkande medicin... Hur jag vet det?
Vänd på förpackningen och ta fram förstoringsglaset, eller klicka här.
eller om du orkar mera även här.
Det är viktigt att INTE ge barnen Becel...
Efter måltiden, hyfsat nöjda men med ett klagande matsmältningssystem trängde vi oss vidare bland IKEA:s alla produkter. För det var ju inte maten vi kom för ~ egentligen.
Vi uträttade ett par ärenden till en nära anhörig, samt köpte bordsben till den bordskiva som samma nära anhöriga så vänligt lovat skänka bort till blogginnehavaren.
Bordskiveägaren påpekade vid upprepade tillfällen att bordskivan behövde fem ben, vilket jag iofs tyckte lät märkligt, men eftersom hon så ihärdigt insisterade så...
Tja, då får man ju göra som hon säger då.
Det visade sig att det hon egentligen sa gång på gång var att det var fem skruvar till varje ben.
Vilket ju var intressant att veta?
Eller inte.
Eftersom skruvarna snällt hängde med och sladdrade i en fasttejpad påse längst ner på vart ben jag köpte. Nu har jag ett silverfärgat ben med vidhängande påse över...
Kanske ska utlysa en tävling här på bloggen och vinsten blir... ja gissa det ni ;-)

Ni som brukar läsa min blogg har kanske märkt att jag ändrat en aning på inriktningen i den?
Jag fokuserar mycket mer på det här med matens innehåll.
Jag tycker det är såpass viktigt att jag vill sprida ut vissa saker för att påverka.
Visst vore det väl skönt att kunna gå och handla och veta att maten är mat?
Jag försöker att inte göra texten för tung.
Men det är inte så lätt ska ni veta.
Om det är någon som vill veta var jag får allt ifrån, eller som är lika tokig som jag, så tycker jag ni ska klicka på länkarna. Det finns mycket att lära om matindustrin och deras fulknep.
Trots allt är det ju VI, du och jag och våra barn som utsätter våra kroppar för att andra vill tjäna stora pengar.

~~** Människan övergår ofta sitt eget förstånd ** ~

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Vilken tur att jag aldrig äter köttbullar i gräddsås på IKEA. Sällan jag äter där alls.
Man blir stum. Inte av förvåning utan mest av äckel....
Tur man lagar det mesta från grunden. En och annan produkt slinker igenom. Allt går inte att undvika.
Men man gör så gott man kan.

Får se nu, vad äter vi när ni kommer.....
kramen Synne.

Cattis sa...

nä, det är väl inte att begära, att man ska lyckas undvika allt. Det hälls ju i alla möjliga och omöjliga matvaror.
Att laga från grunden är nog det bästa alternativet. Helt klart!

tror det blir något gott...
lilla A beställer soppa en dag.
De andra har inte svarat ännu :-D

kramen
Cin

Lena sa...

Du är helt enkelt helt underbar, Cattis. Min egen matguru!
Jag läser dessa inläggen högt för Kärleken och detta gjorde nog ont i honom. Han fullkomligen älskar IKEAs köttbullar med gräddsås och kan åka flera mil för dem.
Jag tyckte mig skönja en tår i hans ena öga och han ulkade fram... "Det är inte bevisat... Ingen har ju dött..." Hihi!
Jag tror minsann jag får göra lite IKEAs gräddsås till honom idag. Det finns ju i skåpet. Däremot vet jag inte om jag låter Dottern äta av den.
Fortsätt din underbara kamp. Jag läser och suger i mig. Du har fått mig att börja fundera...
KRAMEN!

bakgrund