måndag 12 november 2007

**** VAD är det vi äter ? ****


Läser i Aftonbladet om fusket med vår mat, eller det som ska kallas mat. För att få våra livsmedel billiga tunnar livsmedelsindustrin ut dem med vatten och stärkelse och andra billigare alternativ till det som borde vara i förpackningen.

De äkta råvarorna kostar mer än att piffa upp maten med olika konstgjorda smakförstärkare, som inte genomgår tillräckliga kontroller och som vi inte kan förutsäga effekterna av.
Vi konsumenter betalar alltså för sådant som vi inte borde stoppa i kroppen alls om vi gav oss tid att tänka efter. För många gör exempelvis heltidsarbete och familjeliv att vi vill att det ska gå fort att få maten på bordet.
Alltså köper vi halvfabrikat och tror att vi på så sätt sparat tid. Kanske har vi sparat den tiden som vi skulle lagt ner på att fundera ut vilken mat vi skulle tillaga och vilka ingredienser som vi behöver stoppa i varukorgen, men tiden som det tar att laga "riktig" mat behöver inte alls var mycket längre än tiden det tar att färdigställa ett halvfabrikat.

Jag har ofta överraskats av hur snabbt det går att tillaga enkel mat från rena råvaror. Om man inte väljer att göra långkok. Fördelen med det är ju att man kan göra mycket på en gång och att det blir både nyttigt och billigt. Gör man mycket på en gång och slår ut tiden på de måltider man kan få ut kommer det att visa sig att man inte alls spar tid på att köpa onyttiga "snabba" alternativ.

Det paradoxala är oxå att många konsumenter vill ha nyttigare mat och för att kompensera för smakbortfall av sådant som vi inte vill ha, socker, salt och onyttiga fetter måste det istället kompenseras med fusksmaker. för att göra maten smaklig. För att dölja att nyttiga fetter blivit tillsatta måste de konstgjorda smakerna till för att dölja bismaken...

Det enda sättet för att få livsmedelsindustrin att sluta manipulera maten på detta sätt är att vi konsumenter blir mer medvetna. Att vi börjar läsa på innehållsförteckningarna och vägrar köpa sådant som inte bör räknas till föda. Vi måste oxå lära oss att äta lagom av vanlig mat och att inse att det inte finns några genvägar till att bli smal och hälsosam. Det är verkligen så att vi är det vi äter. Det finns inga genvägar till hälsa.

Eftersom jag tycker det är ett så pass viktigt ämne har jag även länkat detta inlägg till intressant.se. Inte för att mina åsikter är de allena rådande utan för att i första han få fler att tänka efter.

Vad gör vi med våra kroppar och framförallt vad får våra barn i sig hemma och i skolan?

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

ja där sa du ett sanningens ord. Vi gick igenom skåpen hemma efter flera artiklar i Expressen. Den sista handlade om glutamat och andra smaksförstärkare.Kan väl säga nu, att vi handlar med ögonen på innehållsförteckningen. Det är ruskit att se vad som döljer sig i vår mat!

Cattis sa...

snabbat går bort...

Cattis sa...

Mat skare va

bakgrund