onsdag 18 mars 2009

Förrvirringen är total


När jag kikar runt bland olika blogginlägg stöter jag på en blogg som heter matakuten.
Bloggaren presenterar olika restauranger som har olika koncept. Det första inlägget som dyker upp är ett om restaurangen Kalori...
Så här säger man på Kaloris hemsida

"Vi använder minimalt med socker och utesluter vetemjöl.
Kalori använder heller inte några fasta fetter (mättade fetter), utan bara raps- och olivolja. Detta innebär att våra smaker blir ”korta”. Smakbärarna, som till exempel smör och socker, är alltså helt borta.
Vi har istället skapat lösningar baserade på ett ”nytt tänk”."

Kaloris hemsida är märkt med ett stort nyckelhål och man räknar uppenbarligen kalorier.

Nu blir jag jätteförvirrad. Det nya konceptet går ut på att minimera socker och mjöl ~ bra!
Men sedan utesluter man allt mättat fett ~mmm?
Man använder bara raps- och olivolja ~ bra?

Allt är någon slags blandning av lchf och viktväktarna och utan margarin. Och så ska man räkna kalorier (usch)

Det här bjuder jag er på till lunch, samtidigt som jag njuter av en fläskkarré med fettkanten kvar, stekt med en skvätt grädde i slutet. Den kommer jag att stå mig på fram till middagen och jag formligen känner hur bra min hjärna mår och hur fettet sipprar från min bilring.

Varför bjuder jag er på restaurang Kalori då?
Tja, det är väl inte bara jag som ska vara förvirrad ;-)
Och det kan ju finnas någon som gillar att räkna kalorier och som gillar konceptet. Kanske är det en övergång i evolutionen från gamla till nya kost rekommendationer och kanske kommer det att dyka upp restauranger som går hela vägen ut med tiden. Restauranger som byter ut/kompletterar oljorna med smör då vi slutligen inser att det mättade fettet trots allt inte är skyldig till alla våra välfärdssjukdomar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

3 kommentarer:

synne sa...

Det var en salig röra det där du.
Ser ut som de har tagit alla sorter och lagt i en skål och skakat och lagt ut på bordet. Så har det blivit som det blivit....
Men något vesentligt har de ju missat liksom....
Nu ska jag synda. .
Ska äta upp en liten ostkaka....

Nu skiner solen lite här..
Härligt.
Klems mig.

Charlotte sa...

Jag undrar hur det kom sig att min mammas moster blev 99 år! Hon hade aldrig hört talas om lättprodukter inte heller detta tjafs om att riktig mat är farlig - hon liksom min faster blev gamla (min faster lever och blir 95 i sommar. Jag har inte följt med till punkt och pricka i alla turer vad det gäller vårt fett men jag kan inte tro att produkter där man tar bort fett och tillsätter annat för att få det att hålla ihop är bra. Jag går en genväg och använder Milda när jag lagar mat och bakar. Tyvärr tycker jag riktigt smör är för dyrt.
Ja, rik kan man nog bli på olika koncept och det bästa är nog att låta folk äta vad de vill. För inte kan man lagstifta eller straffbeskatta mat? Jag har en mycket överviktig bror som jag försökt bearbeta men det går trögt. Kanske har han helt enkelt kommit till en punkt då det inte går att ändra vanor? Nu spårar jag ur känner jag.
Men jag känner mig förvirrad alla dessa olika idéer och alltid någon forskare eller läkare som vet bäst. Jag tror på att äta av allt som är naturligt och inte konstgjort. För inte sjutton dör man av riktig mat? Kan inte tro det. Vad händer tex med kroppen om man bara äter enkelmättat fett? Om man tar bort allt fett? Socker? Socker är kanske inte bra i stora mängder, det säger sig nog självt egentligen men jag skulle inte kunna utesluta det helt som har ett blodsocker som far upp och ner som en jojo. Betänk då att jag inte äter godis.
Nu ska jag baka färdigt bullarna och sedan sätta deg till bröd.

Cattis sa...

Synne:
Hoppas ostkakan smakade :)

charlotte:
jag tycker oxå att folk ska få äta vad de vill.
Men jag skulle önska att butikerna erbjöd mer mat utan alla dessa tillsatser och mer upplysning om att nyckelhålsmärkta lightprodukter tyvärr ofta har motsatt verkan för överviktiga människor.
Om jag kan påverka så att förskol- skolbarn och äldre får "riktig" mat skulle jag oxå vara glad.

De kan ju inte välja vad de blir serverade.

solen brister fram här, hoppas den nått fram till grannkommunen oxå ;-)
ha det
/Cattis

bakgrund