måndag 23 mars 2009

#Läs Gunnar Lindgrens Nyhetsbrev!#

Jag fick ett Nyhetsbrev från Gunnar Lindgren häromdagen.
Gunnar Lindgren är debattör och samhällsforskare. Vill ni läsa mer om denna, som jag tycker, intressanta person, får ni en länk av mig här. På herr Lindgrens hemsida står det otroligt mycket spännande att läsa för den som är intresserad av miljö och hälsofrågor.
Man kan även prenumerera på hans Nyhetsbrev som kommer ut ca en gång i veckan.

Jag tänkte ge er ett smakprov på vad denna veckas brev innehåller:

1. Statiner, kolesterol och biverkningar
Kortfattat handlar detta om alla biverkningar som dessa statiner, mediciner som ska sänka det "farliga" kolesterolet, har. Allt från muskelnedbrytning till brist på sexlust. Kolesterolet som faktiskt har en funktion i kroppen och kanske inte är något man till varje pris ska reglera. Vissa få grupper kan ha nytta av att sänka kolesterolet, men ställt mot de stora biverkningarna är det ändå rimligt att ana sig till att den som tjänar mest på att vi knaprar dessa tabletter är läkemedelsindustrin... (min kommentar och sammanfattning. För en mer "proffsig" förklaring skynda er att beställa Nyhetsbrevet! )

2. Fettsnål kost
Jag sammanfattar denna intressanta punkt så här. På 1800-talet då Västerländerna hade pippi på att kolonisera resten av världen rapporterade kolonialläkarna hem till sina familjer att: ” Så länge som urinnevånarna åt sin vanliga mat så var de friska. Så fort de började med västerländsk mat så fick de hjärtsjuka, sockersjuka, övervikt, cancer och Alzheimer”.
Vad var det för kost vi delade med oss av då till inuiter, samer och masaaer? Tja, låt mig säga så här. De var inga odlande folk direkt då "vi" delade med oss av den kunskapen.

Livsmedelsverket förordar trots detta att vi ska äta 60% kolhydrater för att det är bra för oss. Samtidigt står det på deras hemsida att animaliskt fett är essentiellt. Det samma står det om protein. Ingenstans står det att kolhydrater är essentiella, dvs livsnödvändiga.

Tycker ni att budskapet är förvirrande, eller är jag dålig på att förklara... Gå in till Gunnar Lindgren och beställ Nyhetsbrevet så får ni hela läsa den kompletta och oförvanskade artikeln skriven av
Av Björn Hammarskjöld, Barndoktor, Fil lic i biokemi

3. Spridning av "certifierat" slam får problem
Detta är något nytt för mig. Vissa bönder gödslar alltså sina åkrar med slam från våra avlopp då vanligt gödsel blir för dyrt. Slammet renas först och blir på så sätt "certifierat." Gränsvärdena är osäkra och även "ocertifierat" slam sprids tydligen ut bland våra grödor. I detta slam finns det rester av tungmetaller, mediciner och kemikalier. KLICKA PÅ LÄNKEN och beställ Nyhetsbrevet...


4. Barncancer runt kärnkraftverk

En stor studie som gjorts i Tyskland påvisar att barn som bor nära kärnkraftverk har större risk att utveckla leukemi. Trots att debatten varit stor i Tyskland har detta inte tagits upp i Svenska medier.
Det har gjorts en liten studie vid Barsebäck 1997 som visade det samma. Detta tystades ner med motivering att studien var för lite
.

Miljöministern i Sverige tycker inte att det finns någon anledning att utreda frågan i nuläget.

För närvarande byggs 44 nya kärnkraftverk runt om i världen och ytterligare 81 aggregat är planerade. Även i Sverige är det numera okej att förnya kärnkraften enligt alliansens uppgörelse i februari. Slutligen

5. Prova på medlemskap i Sveriges Konsumenter i Samverkan
Slutligen en uppmaning från Gunnar Lindgren till oss alla.

"Sveriges Konsumenter i Samverkan driver en rad viktiga frågor när det gäller vår mat. Just slamfrågan har man prioriterat, vilket jag är mycket tacksam för."

Gå in på hemsidan www.konsumentsamverkan.se eller direkt till http://www.konsumentsamverkan.se/erbjudande/Erbjudande_0903.pdf"

Den uppmaningen tänker jag följa.

uppdatering: Sydsvenskan hade en artikel i januari angående ny forskning kring risken med sänkning av kolesterolen för diabetes 2 patienter. Mycket intressant!

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Bums.nu sa...

6o procent kolhydrater! Shit, är det verkligen så illa? De kan inte vara riktigt kloka!

Cattis sa...

nää... inte överdrivet ;-)

bakgrund