fredag 27 mars 2009

Lite om Annika Dahlqvists föreläsning i Nynäshamn

I går kväll besökte Annika Dahlqvist Nynäshamn.
Jag var nyfiken, inte bara på vad hon skulle säga, men även på HUR stort intresset är bland Nynäshamnsborna. Det visade sig att Folkets Hus var tämligen fullsatt, vilket glädjer mig enormt. Ju fler som lyssnar till vad Annika säger, desto bättre. Annika som blivit anklagad för att vara "arg, argare, argast" och skrämmande säker på sin sak, ger visserligen ett bestämt intryck, men verkar inte obstinat eller hysterisk på något sätt. Tvärtom, hon är lugn, säker och trygg. Som en äkta Norrlänning.
Att Annika är så säker på det hon säger beror, som jag ser det, helt enkelt på att hon VET vad hon talar om. Så enkelt är det.

Samtidigt som Annika för fram ett i grunden enkelt budskap, ät naturligt fett, ät inte margarin och ät framförallt inte margarin, blir det så komplicerat. Inte för att budskapet är fel eller inte fungerar utan helt enkelt för att det går emot en väinarbetat syn på hur kostråden ska se ut.
Livsmedelsindustrin styr forskningen och sponsrar Livsmedelsverket. Då blir kostråden sådana att de främjar deras vinstintresse och inte människors hälsa.
Margarin som från början var ett billigt surrogat för smör förvandlas till något som anses hälsosamt... Sanningen är den att margarin är kemisk smörja och bör inte kallas för livsmedel.
Det har ju många av oss som själva kan välja vad vi stoppar i oss, insett och därmed har vi av naturliga skäl bojkottat smörjan. MEN - de finns de som inte kan välja. Exempelvis förskole- och skolbarn. Visst kan vi föräldrar, och det bör vi genast börja med, skicka med barnen en bytta bregott, men tillsatserna i hel- och halvfabrikaten är svåra att komma åt. Därför glädjer det mig att jag fick höra av min stolsgranne att fyra representanter från Nynäshamns kostenhet befann sig i lokalen. Jag hoppas de lyssnade koncentrerat!
I pausen bjöds det på förfriskningar på LCHF-vis. Vi fick avnjuta oliver, nötter, finn crisp med smör och ost på samt mineralvatten. Måste säga att det är fräschare och godare än kaffe med svettig ostmacka...
Sen smög den yngre medelålders bloggaren runt i kulisserna för att söka kontakt. Eftersom jag är både framfusig och försynt i ett och samma paket, ville jag inte störa mitt i boksigneringen. Ändå ville jag ha en bild. Och det fick jag. Möjligen var jag pinsam, men det bjuder jag på.
Nu har jag i allafall vetenskapligt bevis på att jag där.
Eller nåt..;-)

Andra bloggar om: , , ,

3 kommentarer:

synne sa...

Spännande föreläsning med andra ord.
Hoppas de som är med och ska bestämma nu förstår hur viktigt det är att ta tag i detta NU.
Som du säger, en bytta smör gör ingen skillnad när det är i resten av maten tillsatser och annat jox finns.
Kul med en bild på frun med :D
Men har du gjort nått med håret?
Såg mörkare ut tycker jag, eller är det kanske bara ljuset..
Skönt att det var så många där och lyssnade.
Nu ska jag ut i tvättstugan. Så ut en sväng tror jag. Det är snöstorm här...
Inget vidare alls...

Har du fått nått i posten?
Kramen Synne.

anita sa...

kul att någon är framfusig....trevlig helg du med
Anita

Cattis sa...

mycket bra föreläsning.
och håret... det har jag färgat. Har aldrig varit så mörk förut. Men jag gillar det.

Ska sätta på en kanna av det som kom i posten strax...

Tack!
Och kram
Cin

bakgrund