onsdag 18 mars 2009

Fototillstånd krävs på Ica maxi i Haninge.

Jag har varit på Ica maxi. Där fotade jag lite smått och gott, som baksidan på olika majonäsburkar, enlitersförpackningar med grädde och några paket lätta med bakteriekultur i. ( ett nytt påhitt som jag tänkte undersöka närmare, omåttligt nyfiken som jag är)

Då kom det fram en anställd och frågade vänligt men bestämt om jag hade tillstånd att fota. Där står jag yngre medelålders kvinna med nära släkting och fotar med min gamla mobilkamera.
Tillstånd?

Och jag var inte ens i närheten av köttfärsen heller ;-)
Trodde på sin höjd att jag var pinsam ~ och så visar det sig att jag inte får fota alls.
Det är Icas nya policy efter skandalen som var tidigare, berättar den anställda. Så tyvärr måste hon be mig radera bilden under tiden som hon ser på. Jag vill ju inte ställa till trubbel utan gör som hon ber mig. Jag raderar sista bilden jag tog.
Resten har jag ju kvar.
Fast nu var det ju inte butiken i sig som var det intressanta utan varorna...
Den vänliga anställda erbjuder sig att kontakta chefen på studs så att jag får mitt tillstånd. Det erbjudandet kan jag tyvärr inte ta emot då mitt sällskap plötsligt får mycket bråttom hem till sin hund. När jag väl kom hem ringer jag chefen för Ica maxi, men han har ju så klart gått hem.

Nu har jag lämnat honom ett medellande och är förväntansfull inför morgondagen så jag får veta mer om denna nya policy ~ som det inte står någonting om på Icamaxi´s hemsida. Eller så är det jag som söker dåligt.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

11 kommentarer:

synne sa...

Oj, vad ska man säga om det där hehe....
Ska du sluta fota i butiker nu då?

Kramen Synne.

Cattis sa...

självklart inte. måste jag så söker jag tillstånd.
men däremot börjar jag fundera på om hon hade rätt att "tvinga" mig att radera bilden. Undrar vad som hänt om jag vägrat...

synne sa...

Ja, det undrar jag med.
Kanske de tillkallat vakt och så tagit din mobil....
Men stog det någonstans att det var fotoförbud?
De är väl så att jag tycker det borde stå en skylt om det i butiken...
Kram mig....

Cattis sa...

jag såg inga skyltar... och då jag kollar på deras hemsida står det inget om att man inte får fota heller...
tror faktiskt inte att man får beslagta folks mobiltelefoner för att man fotat en ask lätta med bakteriekultur...

Charlotte sa...

Har för mig att man måste sätta upp en skylt om fotoförbud men kan ha fel. Ja se ICA i Haninge. Vad är de rädda för? Fler skandaler?

Kenth sa...

Fotoförbud? Verkligen?

För att ett förbud ska gälla måste man sätta upp väl synliga anslag om ett fotoförbud, annars är det mest ett önskemål från butikägarens sida som inte kan sättas i kraft.

Hade du vägrat radera bilderna du tog med mobilen, så har de ingen rätt att kräva det av dig. Inte heller ditkallade poliser har rätt att kräva detta av dig. Inte heller att du lämnar ifrån dig mobilen.

På din egen arbetsplats gäller dock helt andra regler, där är du tvungen att följa de bestämmelser som gäller där. Men eftersom du inte alls jobbar på ICA Maxi utan är dess kund, så kan de säga vad de vill. Du har rätten på sin sida.

Skulle du fortsätta hävda din rätt att fotografera vad sjutton du än vill utan att butiken kan lägga sig i det så är det bara en domstol som har rätt att begära att du raderar bilderna, eller avkräva dig din mobil eller en kamera.

Eftersom du fotade varor, och inte alls några andra kunder där, så har du all rätt att fota av varorna. Om det är vad du tycker om att göra.

Fotoförbud anses gälla på allmän plats om du inte frågar de personer du eventuellt vill fota. Butikens ägare kan säga vad han eller hon än vill, så länge du inte fotar några kunder därinne.

Vill du komma runt problemet om du råkar ut för fler dummerjönsar, tycker jag att du ska köpa de varor du vill fota, gå ut med dem och ta alla bilder som du vill utomhus, och därefter gå in igen och begära pengarna åter för att varorna inte alls motsvarade dina förväntningar...

Och till sist: vet du att du inte alls har raderat det "raderade" fotot? Med ett enkelt program som följer med vissa minneskort och USB minnen så återställer programmet dina foton. Detta gäller så länge du inte efteråt har tagit fler bilder som därmed kan ha skrivit över dina föregående foton.

Lycka till i dina duster med trångsynta handlare!
/Kenth

Henke sa...

Hej,
jag ser att Kenth redan har skrivit ett bra svar men om du vill läsa på lite mer om vad, var och när du får fota så kan jag rekommendera denna artikel:

http://www.fotosidan.se/cldoc/1746.htm

Jag har en kopia av den utskriven och nedpackad i min fotoväska.

Ica har allt att förlora på detta löjliga fotoförbud.

Anonym sa...

Fast... när man väl blivit informerad om att det råder fotoförbud i lokalen kan man inte fortsätta plåta. Det är likställt med att det är uppskyltat. Ett annat exemple är om man i t ex ett kundbrev blivit informerad om ett fotoförbud.

Robert Wictorzon sa...

"Det är Icas nya policy efter skandalen som var tidigare, berättar den anställda."

Verkligen inget smart drag av ICA (i Haninge). De borde väl, om något, uppmuntra fotande! Så att folk ser hur välordnad butiken är.

Cattis sa...

charlotte:
Jag vet inte alls vad de är rädda för. Men att hindra folk från att fota och dessutom uppmana dem att radera sina bilder... Mmmm det tycker jag mer signalerar skandal för mig ;-)

Kenth
Tack för den utförliga kommentaren, informativ, vass och rolig. Kul att se att du fortfarande är i farten. Tittar in till din sida strax.

Henke: tack för tipset. Ska gräva ner mig i länken om en stund. Känner mig sugen på att gå till botten med det här. Så... tror Ica tjänat på att låtit mig behålla min bild ;-)

Robert:
Japp. Jag håller med och det sa jag även vänligt till personalen, som blossande röd replikaerade med att de var ålagda att agera som hon gjorde.

sue sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

bakgrund