torsdag 5 mars 2009

* mysteriet med den "äckliga" wienersemlan *

Häromdagen skrev jag om en wienersemla som jag frossade loss på i tron att den skulle vara god.
Nu tror jag att jag löst en del av mysteriet.
Brödet i Wienersemlan är ju bakat av smördeg? Eller alltså Wienerdeg är ju en sorts smördeg. Fast i dag har jag lärt mig att smördeg ju inte innehåller smör ~ utan margarin. Det är ju allmänt vedertaget och något som alla borde fatta. I allafall om man ska tro Findus kvalitetschef...
Så det kan ju vara så att jag som inte käkat margarin på läänge fick en margarinchock. Vet dessutom att bagerier inte använder de roligaste margarinsorterna. Min syster "lekte" bagare en sommar och jag hjälpte till. Det margarin som vi använde var... alternativt både i smak och konsistens. Men säkert billigt i inköp.

Nu är ju frågan varför det heter smördeg och inte margarindeg?
Fast å andra sidan heter det ju sjömansbiff utan att det ligger sjömän i maträtten och kattmaten innehåller inte katt osv.
Får ut och leta liknande fynd i butiken.
Det ska bli spännande ;-)
Andra bloggar om: , , , ,

8 kommentarer:

synne sa...

Ska jag skicka dig en leverpastejburk?
Kramen Synne...

Sänder en sockerkringla genom datorn.
Hoppas köttbullarna blev goda.
Kram oss.

Cattis sa...

hehe,
en barnpastej :-D

mmm tur du inte kan skicka såna där syndigt goda kringlor :-)

hade jag kunnat sända köttbullar skulle jag göra det. de blev smarriga

kram
tebax

Garlica sa...

Den ser ju smarrigt ut!
Det är bättre med en gammal hederlig kardemummabulle under gräddtäcket :-)

coolbettan.blogg.se sa...

Ha, ha, man kanske skulle prova att tärna i en snygg sjöman i sjömansbiffen:)
Vad jag vart sugen på en semla nu!

felicia sa...

Det där har jag funderat länge på. Ända sedan negerbollsdebatten. De säger att de inte får byta namn till chokladbollar eftersom det inte innehåller tillräckligt med choklad. Så det borde ju heta margarinbollar. Mmmmmmmmmm vad läckert.

Om du tittar på pistagekräm i vissa färdigköpta kransar kommer du att få reda på att de inte innehåller pistage utan aprikoskärnor istället. Jag får verkligen inte ihop det.

Anonym sa...

Beträffande margarin som kallas smör, så har det varit ett program på TV om detta mirakel. I det fallet behandlades ämnet smördeg, som alltså inte innehöll smör, utan annat fett. Är alltså, som Du också nämnde, ett "vedertaget" namn på vissa maträtter.

Charlotte sa...

Inte konstig de smakar konstigt då. Det kunde jag tro att bagerierna slår till med det billigaste och säljer dyrt. Har du fikat på PAUS i VH någon gång? (Paus i Handen har inte samma ägare längre) de gånger vi köpt från Paus har brödet varit väldigt gott i jämförelse med det som säljs på andra bagerier. Kan det vara så att det beror helt på vilket bageri man fikar/köper av, finns de de som använder riktigt smör tro?
Du får skriva hur långa inlägg som helst hos mig. Det var intressant det du skrev. Jag tror inte heller att enbart vår mat är boven i dramat när det gäller bokstavsbarn och annat, men håller med om att det säkert ökar aktiviteten till det sämre hos dessa barn.
Jag har ofta med mig min ena son när jag handlar mat och han börjar bli lik sin mor kollar på varje produkt vad som är i innan han ber mig köpa. Någonstans måste man börja och det är i alla fall han som är framtiden och inte jag. Jag ska ut och spana lite i butikerna senare idag. Lättare när det är mycket folk för då märks det inte så mycket.

MARLENE sa...

Hej Cattis, har inte varit härinne på sååååå läääänge. Här är stor förändring, intressant förändring, mycket att läsa....
Det där med alla kostråd och allt som finns, eller inte finns i mat vi äter är ju en djungel. Min man brukar alltid titta i innehållsförteckningar för att undvika transfetter och en del andra E-ämnen, men det där med smördegen hade vi missat, för visst sjutton tror man den ska innehålla SMÖR.
*vinkelivink*

bakgrund