onsdag 4 mars 2009

* Hur ser det ut i din kommun? *

Då jag kikade in på Annika Dahlqvists blogg hittade jag en artikel som jag tycker är så viktig att jag lägger ut den även hos mig.

Den handlar om skolmaten i Örnsköldsviks kommun...
Vad har det då med oss andra att göra?
Jag VET att i min kommun, Nynäshamn, är målen detsamma med lightprodukter i skolan och milda på mackan. Därför tänker jag sända denna artikel vidare till ledande i politiker i kommunen.
Hur ser det ut i just DIN kommun? Är det någon där som behöver läsa detta?

Rädda våra barns hjärnor!

Öppet brev till kostansvariga i Örnsköldsviks kommun.

Valet av skolmat är ett mycket viktigt val, ty maten vi serverar barnen, är byggmaterial för deras kroppar.

Allt fler kommuner väljer lättprodukter, i form av lättmargariner och mjölk med låg fetthalt, till sina skolor och förskolor. Nu är turen kommen till Örnsköldsviks kommun.

Men det är en felaktig och farlig utveckling. Barnen bör få fet mjölk och smör med naturliga animaliska fettsyror. I många studier är det just mjölkfettet som visats leda till minskad fetma och sjukdomsrisk.

Fett verkar aptitreglerande; det påverkar hormonsystemen så att det totala energiintaget blir mindre. De senaste studierna visar också att feta barns kost innehåller mindre fett, medan barn som äter mer fett i större utsträckning är normalviktiga!

Margariner består av omestrade eller delvis härdade fetter med industriella transfettsyror. Dessa kemiskt framställda fetter ersätter de naturliga fetter som egentligen ska ingå i t.ex. cellmembranen. När barnens kroppar byggs med undermåligt margarinfett, fullt av kemikalier, blir de sjuka:

o Barn som äter margarin blir lättare allergiska än barn som äter smör. Barnen med lägst intag av totalfett blir allra mest allergiska.

o Industriella transfetter och omestrade fetter ger inflammationer, ett tillstånd som ligger till grund för hjärt- och kärlsjukdomar och leder till försämrad insulinkänslighet, vilket är första steget mot diabetes och fetma.

o Margarinernas höga innehåll av fleromättade omega6-fetter skadar den känsliga balansen mellan omega3-fett och omega6-fett, vilket dramatiskt försämrar immunförsvaret och ger fel fett i barnens hjärnor.

Studier visar, att de s.k. bokstavsbarnen, dvs. de som fått diagnosen ADHD, DAMP, dyslexi, dyspraxi, autism o.s.v., har underskott på omega3-fett (som finns mest i fisk och fiskolja, men även i kött från gräsbetande djur).

Människan har under årmiljoner anpassats till en i huvudsak animalisk föda. Den nuvarande trenden att tvinga barnen att äta undermåliga vegetabiliska fetter och proteiner och dessutom stora mängder kolhydrater, skadar hela deras utveckling, både den kroppsliga och den intellektuella.

Vill man minska risken för barnfetma är det framförallt sockret och stärkelsen som man bör reducera. Stärkelse höjer utsöndringen av fettlagringshormonet insulin, som lagrar överskottet av blodsocker som fett. Om man byter ut en del av kolhydraterna mot animaliskt fett, blir barnen mätta och slipper sötsuget. Fett och protein mättar bäst i längden.

Föräldrar, protestera mot införandet av lättmargarin och lättmjölk i skolmaten! Kräv att barnen får tillgång till smör och fullmjölk!

Frank Nilsson, naturvetare, Husum.
Annika Dahlqvist, läkare, Njurunda.


Andra bloggar om: , ,

3 kommentarer:

synne sa...

Hej på dig.
Har ingen aning om hur det ser ut i min kommun. Här får de ju inte mat på skolan.....

Hur smakade middagen? Blev premiärkoket i riskokarn lyckat?

Trötter og seger, så nu vänter sänga.
Kram på er alla.
Synne og J.

Charlotte sa...

Skulle det inte vara intressant att jämföra med Norge som inte har skolluncher? Hur många av deras barn är bokstavsbarn? Hur många har dyslexi etc? Äter även de ämnen som är industriframställda? Men med tanke på att min son inte ätit lättprodukter i hela sitt liv och trots det har dyslexi så måste det finnas fler orsaker som påverkar det. Eller kan skolmaten som han åt ibland vara så farlig att det påverkar hans inlärningsförmåga? Intressanta frågor, men var ska man börja rota för att få svar? Någon idé?

Cattis sa...

Godmorgon goaste Synne:
de har med sig en matpacke ;-)
Så snopet för kommunen om just du skulle mejla dem den där insändaren. Fast den gäller väl mest svenska kommuner då ;-)

Riset blev superbra och sonen lyckades sprida det överallt...
Ska torka golven idag om man säger så.

Hoppas du fick en god nattsömn.

Charlotte:
Har ingen statistik på Norge och bokstavsbarn. Men helt klart finns de där med. Norge är ju rätt långt fram i forskningen kring just det vad jag har förstått. Debatten i Norge om tillsatser ligger nog lite efter vår, men det är på gång där oxå. och jodå, de äter samma tillsatser som vi...
skriver vidare inne hos dig!

ha det gott tjejer!
kram
Cattis

bakgrund