tisdag 17 mars 2009

Hur en reporter kan göra sin research...

Hurra!
Jag fick svar från reportern som gjorde det ensidiga fettskräcksreportaget i rapport.
Ett bra svar där hon iofs bad mig om hjälp att göra hennes jobb och dessutom "erkände" att hon baserat sitt inslag på EN rapport.
Om det krävs så lite för att vara reporter, kanske jag oxå skulle kunna ta ett sådant jobb?

Först och främst: tack för visat intresse! Bakgrunden till inslaget är en vetenskaplig artikel presenterad i European Heart Journal, läs den gärna! Det är en gedingen studie där man letat fram orsakerna till att kranskärlsjukdomarna minskat kraftigt i Sverige. Den enskilt viktigaste faktorn visade sig vara att vi sänkt våra kolesterolhalter i blodet genom förändringar i kosten, vi äter mindre mättat fett (vi äter också mer grönsaker och frukt men det påverkar tyvärr inte kolesterolet).
Att dra slutsatsen att man inte ska äta mättat fett p g a en endaste studie vore korkat. Vetenskapen är ett pussel med många bitar, när man lagt tillräckligt många så framkommer ett mönster. I fallet med kolesterolet så finns det många stora studier presenterade i vetenskapliga tidskrifter som pekar åt samma håll som den studien som jag refererar till. Sen finns det också studier som pekar på att kolesterolet inte har så stor betydelse för kranskärlssjukdomarna som vi tror. Dom studierna är betydligt färre än de tidigare nämda. Någon vetenskaplig studie som visar att det tvärtom är nyttigt att äta mättat fett finns inte mig veterligen (skicka den gärna till mig om jag skulle ha missat den). Det är också därför som livsmedelsverket rekommenderar att hålla nere på konsumtionen av det mättade fettet, en ståndpunkt som Socialstyrelsen också delar.

Med vänliga hälsningar,

Katia Elliott Bendz
reporter svt Rapport

Om det krävs så lite för att vara reporter, kanske jag oxå skulle kunna ta ett sådant jobb?Dessutom visade det sig att jag fått ett standardsvar, vilket iofs inte förvånade mig.

Lite synd om hon ställer samma frågor till alla som mejlat henne. Då får hon kanske flera hundra försök till hjälp och HUR ska hon hinna följa upp dem alla?
Det ska bli spännande att se.

Men nog blir man lite trött även om man går på fettrik och njutbar kost. Varför ska det vara så svårt att få ett skifte i synen på hur kosten ska se ut?

För att lätta lite på stämningen ger jag er ett filmtips som jag snott rakt av från Kostdoktorn
Det innehåller några roligar klipp som ni kan kika på till en kopp kaffe med grädde...
Luta er tillbaka och klicka här

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, nog är det ett standartdsvar. Det ligger en kopia på samma mejlsvar hos kostdoktorn under kommentarerna. Hälsn. Sonia

synne sa...

Har sett flera som fått samma standardsvar....
Undrar om hon börjar känna sig dum nu....
Klems igen.

Cattis sa...

sonia: jo jag såg det.

Synne: alla fick samma standardsvar. lite synd faktiskt. tycker det tyder på att mejlen var så många att hon faktiskt inte kunde läsa igenom alla och på sätt kanske hon missade de mer genomtänkta...

Anonym sa...

I want not acquiesce in on it. I over precise post. Specially the title attracted me to study the sound story.

bakgrund