onsdag 25 mars 2009

Varför ska vi äta margarin?


Jag tänkte reda ut min misstro för margarinet ~ både för mig själv och för andra som undrar. Jag börjar med att sätta upp en varning direkt.
Det är nämligen svårt att finna korrekta uppgifter om margarinets farlighet/nyttighet.
Rätt märkligt med tanke på att margarinet omnämns så tidigt som på 1800-talet.

Margarinet uppfanns av den franske kemisten Hippolyte Mege-Mouriés 1869, och detta i ett gott syfte. Smör var för dyrt för det fattiga folket och de behövde ett billigare alternativ. Margarinet gjordes av talg från nötkreatur som blandades med mjölk och smaksattes. Det låter faktiskt inte så dumt, om man jämför med hur margarintillverkningen utvecklats.
Jag vet inte riktigt vad som hände däremellan, men det margarin som säljs i butikerna nu och som det gjorts reklam för de senaste 50 åren är gjort på helt annat sätt. Vi har numera en kemisk smörja som margarintillverkarna höjer till skyarna och kallar för hälsosam och nyttig. Livsmedelsverket rekommenderar oss att äta och vara glada eftersom de till stor del är försörjda av margarinindustrin.
På Wikipedia läser jag att margarin kan "skräddarsys" efter behov.
I själva verket är det bättre än så, eller sämre, det beror på hur man ser det. Fetterna som ska bli till margarin genomgår först en brutal kemisk process för att förvandlas till fettmassa.
Denna fettmassa är ett bra råämne, inte bara för att göra en mängd olika sorters margarin, utan den går också bra att ha som grund till kosmetika, målarfärg eller skärvätska. Kanske är det så att den även kan vara bas till skokräm? Kan detta vara anledningen till att margarin även går under den benämningen inom vissa kretsar?
I vilket fall som helst kan fettmassan, likt barbafamiljen, förvandlas till lite av varje, beroende på vilka tillsatser man sedan tillför. Färg, doft eller smak resulterar i smörgåsmargarin eller hudkräm.

Då man går in på livsmedelsverkets hemsida, eller varför inte någon av margarintillverkarnas, så ser man att det där med kemikalier i margarinet är en "myt", enligt dem.

Ändock får man använda följande kemikalier då man tillverkar fettmassan:

Extraktionsbensin (hexan)
Fosforsyra
Lut
Blekmedel
Nickelkatalysator (vid härdning)
Natriummetylat (vid omestring)
Lösningsmedel från fraktionering

Trots att man garanterar att det inte finns några kemikalierester kvar i den färdiga produkten, finns det föroreningar som FÅR förekomma i margariner.

Föroreningar som får förekomma i margariner:
Bensin (hexan)
Nickelrester (vid härdning)
Metanol (vid omestring)
Lösningsmedel från fraktionering
Kemikalier från båttankar

Det finns t. o. m. gränsvärden för hur mycket kemikalier det får finnas kvar i slutprodukten.

Förstår ni logiken? Det gör faktiskt inte jag. Jag får det inte alls att gå ihop utan får faktiskt den naiva och obehagliga känslan av att vara förd bakom ljuset.

Någon som tror att näringsämnen försvinner under fettmassetillverkningen? Jag läser mig till att så är fallet, trots att jag redan gjort en avancerad gissning åt det hållet.

Någon som fortfarande tror att margarin är mer hälsosamt än smör? Någon som fortfarande envisas med att hävda att det ens är nyttigt?

Hjärt och lungfonden bröt sitt samarbete med Unilever som fick sluta använda hjärtlogan på sina becelaskar. Bland annat på grund av osäkerhet bland professorerna, huruvida naturligt mättat fett överhuvudtaget är farligt eller inte.
Det märkliga är att SLV som ska ge oss kostråd som vi kan vara trygga med, inte anser att det finns någon anledning i nuläget, att se över sina rekommendationer om att barn i förskola/skola ska äta margarin respektive lättmargarin. Detta fick jag bekräftat via mejl så sent som i dag.

Finns det några direkta hälsorisker med margarinsörjan då?
Det verkar faktiskt så, tyvärr. Det finns vetenskapliga rapporter som pekar på samband mellan margarinförtäring och allergier samt olika former av cancer, bland annat i bröst, prostata och ändtarm. Detta skulle kunna bero på kemikalierester antingen från de båttankar som margarinet transporteras i eller de som finns kvar efter industrins bearbetning. Ingen myndighet mäter upp eventuella rester av detta i margarin eller industritillverkade matoljor... Likväl garanterar man att de inte finns där ~ det var ju som sagt bara en myt.
Faktiskt finner jag en fördel med margarinet och det fleromättade industrifettet:
Har du fått en ny njure? Då ska du äta av ovannämda för allt vad du är värd. Inte för att det är nyttigt, utan tvärtom för att det sätter ner immunsystemet, vilket motverkar att den nya njuren stöts bort...

Och därmed till svaret på frågan, varför vi ska äta margarin:
Vi ska äta margarin i medicinskt syfte för att inte få våra transplanterade organ bortstötta.

Kanske skulle margarin skrivas ut på recept vid sådana tillfällen...

Källor till min kunskap:
Wikipedia
En artikel av Gunnar Lindgren
Livsmedelsverkets hemsida
Kostdoktorn
dr. Annika Dahlqvist
Min egen förmåga till reflektion


Andra bloggar om: , ,4 kommentarer:

Tesstamente sa...

Man har hört mycket hemska saker om margarin och jag äter endast äkta smör nuförtiden!

Jag har också en känsla att det är något som undanhålls oss, och jag riktar mina misstankar mot Livsmedelsverket.

Charlotte sa...

Ska jag tro på MILDAs bak-stekmargarin? Jag använder det men aldrig margarin på smörgåsen då blir det Bregott. Hoppas jag inte är grundlurad! Blir nog äkta smör nästa gång till baket och matlagningen. Har du sett att det finns en annan typ av äkta smör på ICA Maxi? Läste på paketet och det innehöll en hel del skumma ingredienser. ICA Maxi kommer nog att slänga ut mig med hull och hår en vacker dag, har flera gånger lyckats få kunde att lägga till baka smörjan de tänkt köpa.

synne sa...

Smör är bäst, ingen protest.
Har ju alltid fått itutat att margarin är bäst.
Men här kommer det inte in nått.
Nu är det smör som gäller...
Riktigt gott äkta smör som blir lagat i Bregottfabriken, fast det är ju smörfabriken först och främst...
Kram Synne.

Cattis sa...

jaa ni.

Efter att ha "forskat" i ämnet är jag övertygad om att det ligger en och annan kemikalie begravd i ALLA margariner.

Jag äter det INTE!

Livsmedelsverket... grrrr....

bakgrund