onsdag 11 mars 2009

* Varför finns det så mycket E:n nuförtiden? *

Tiderna förändras i mer eller mindre snabb takt. Trender avlöser varandra. Forskningen går framåt och nya rön gör att vi uppdaterar oss. Det går framåt inom läkarvetenskapen och astronomin.
Men något som inte gått framåt är kostråden som råder och som styr över vad förskolebarn, skolbarn och våra äldre medborgare på servicehus och vårdinrättningar ska äta.
Visserligen har man förkastat gamla välfungerande diabetesdieter till förmån för vad man trodde var något bättre ~ tallriksmodellen.
Men nu, när man för länge sedan borde förstått att den inte fungerar och gått vidare, vägrar livsmedelsverket hårdnackat. Nu har Johan Frostegård, professor i medicin och överläkare, blandat sig i kostdebatten och skrivit en mycket intressant artikel i tidningen Axess. Jag rekommenderar er att läsa den.

Något annat som verkligen förändrats från gamla tider är bensinmackarna.
Förr var de bensinmackar.
Nu är de små snabbköp som tillhandahåller bensin.
Man tankar inte bara bilen, utan även föraren och eventuella passagerare.
OKQ8 har t.o.m ett eget varumärke, som kallas paus.

Vad är det då man får om man köper sig ett mellanmål eller en lunch?
Vid en snabb blick ser det ju fräscht och nyttigt ut. Baguetter på både grov och ljust bröd, eller varför inte en sallad.
Då återstår det att välja vilket som är "bäst"
Jag läser som vanligt innehållsförteckningen.
Som ni ser är den lång som en roman...
Jag "roar" mig med en analys.
Club sandwichen innehåller mörkt bröd.
Det mörka brödet innehåller:
vetemjöl, vatten, mältat vete, veteprotein, vetekli, jäst, salt, veg fett, surhetsreglerande medel E50B, emulgeringsmedel E471, E472e, E481, konserveringsmedel E282, mjölbehandlingsmedel E300, amylas.
okej... mmm. trodde att bröd skulle innehålla mjöl, salt, jäst, vatten ~ typ.
Men jag hade nog fel ser jag. Detta bröd har mältat vete i sig. Kanske för att bli mörkt? Verkar okej. Sedan har det veteprotein i sig? men vänta nu... fanns det inte redan protein i vetemjölet? eller är det borttaget för att läggas till separat? tanken svindlar. Så lite vetekli då, så att man får gå på toa ordentligt, jaja. Vegetabiliskt fett? Vilken sort då? Det framgår inte. Surhetsreglerande medel E508? Varför då? blir brödet surt annars? Vanligtsvis skulle väl vem som helst redan gett upp, ja, kanske inte ens bemödat sig med att läsa om man inte vet om att man är allergisk mot något. De flesta skulle inte heller ha med sig en E-nummerlista i bakfickan.
Men det har jag .
Jag vet inte varför, men tydligen har man haft i ... salt av saltsyra. Vidare har man haft i inte mindre än tre olika emulgeringsmedel för att få smeten att hänga i hop utan att skära sig. Om dessa medel läser jag, fett, olja, glycerol, ättikssyra, vinsyra, mjölksyra och stearinsyra... Det är vad de framställs ur. Låter det gott?
Hör det hemma i bröd?
Jag har redan lagt tillbaka den så kallade Clubsandwichen.
Den är inte för mig.
Men förmodligen slinker den ner i många bilisters magar. För vem orkar egentligen läsa det finstilta? Och får man sedan ont i magen så skyller man kanske mer på att man stressat då man ätit, eller att det inte är nyttigt att bara äta mackor hela dagarna...
Men för all del. Det är ju fritt att välja en sallad i stället. Varför inte en grekisk pastasallad.
Kan väl inte var annat än nyttigt?
Men min vana trogen kollar jag ändå.
Åhå: Om man inte häller på vinägretten kanske man överlever ändå.
Men är du sugen på lite dressing så får du i dig:
modifierad stärkelse, två stabiliseringsmedel, tre konserveringsmedel och en smakförstärkare vid namn 621, dvs den vanligaste av dem alla. Kända hälsorisker med 621:
Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner i form av huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter.
Vilken tur att burken är så liten då... (ironi)
Kanske ändå en varningstext eller triangel vore på sin plats?
Det kanske är en yrkeschaufför som just tänker käka "vinägretten".
Men en smarrig Baguette då? Med rödbetssallad och köttbullar. Klicka på bilden så kanske du kan läsa vad den innehåller för gott. Fermenterat vetemjöl hittar jag i brödet... undrar vad det är. Kollar på Wikipedia...Verkar som om mjölet är förjäst, eller förprocessat på något vis...
Sen är det både socker och dextros i, kanske lite kaka på kaka kan man tycka. Guarkärnmjöl, det brukar jag aldrig ha i mitt bröd då jag bakar. Emulgeringsmedel ~ näe, det har jag inte heller i skafferiet. Å sojalecitin har jag inte heller i brödet. Men att man inte ska köpa industribakat bröd, det vet man ju vid det här laget. Rödbetssalladen verkar helt okej och ungefär som hemgjord, tills jag kommer fram till E412, E415, E202, E211, E260, E330, E120, E954
Alltså stabiliseringsmedel, konserveringsmedel, färgämne och sötningsmedel.(trots att geggan redan fått sig en dos vanligt socker)
Okej... åså var det köttbullarna då. Brukar ni ha jäst i er köttbullssmet? Eller vetemjöl? Dextros då? men potatisflingor då?? Det har ni väl ändå? lite extra animaliskt protein av nöt i en burk någonstans? eller jästextrakt, eller ett par stabiliseringsmedel i form av 450 och 451. Nej, trodde inte det. Det har inte jag heller... undrar hur stabiliseringsmedel ser ut egentligen?

Och varför innehåller alla produkter så mycket konserveringsmedel? Såvitt jag kan se ska smörgåsarna ändå inte ligga i butiken mer än max tre dagar. Måste man verkligen hälla i konserveringsmedel då?

Jaja, nu kanske man inte ska räkna med att det är nyttigt att köpa mat på en mack. Eller varför inte? Säljs det som livsmedel måste det väl hålla viss standard. Undrar hur det ser ut på andra mackar? Det återstår att se en annan dag.


Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Ninja sa...

Hej! jag är också en som har skottpengar på E:n jagar dem med E-nyckeln....hi,hi
Hittade hit via Garlica säger hemskt mycket hej!

synne sa...

Gissa varför vi aldrig köper mat på macken....
Jag blir lätt illamående när jag läser den innehålls förteckningen....
Tror jag tar en macka. Hembakat mitt i natten....
Kram på dig.
Oss här...

Ps. Ska till läkarn i morgon.

AnnA sa...

Så intressant, instämmer med Ninja, jagar E-nummer hela tiden och undviker det så mycket jag kan och bli oxå nästa illamående när jag läser vissa innehållsförteckningar. Din blogg styrker mig kan jag säg.

Anita sa...

Suck! Tur att vi börjar bli många som jagar E.
Så här agerar jag i Affären!
Går snabbt förbi allt bröd, om jag köper, köper jag det hos bagaren.
Undviker alla processade charkvaror.
Bacon och fläsk brukar vara rätt okey.
Köttdisken är bra, köper svenskt.
Ostdisken, undviker allt med 3 E och färg och gröna nyckelhål och light( Goudaost är visst värst) Hushållsost är bra .
Frukt och grönt avdelningen är svår vinter tid, tar bara det som jag misstänker inte innehåller för mycket kemikalier.
A-fil , fil, naturell yoghurt, röd mjölk, grädde, smör och ägg och creme fraiche.
Det är bara att hålla sig längs ytterkanterna och undvika allt skit i mitten för att tala i klarspråk!

coolbettan.blogg.se sa...

Ville säga Hej!
Beundrar din kamp, träffade en kompis förra veckan vars släkting fått ALS tror jag den hette och läkaren hade sagt att E-tillsatserna i maten kan vara utlösande.

bakgrund