måndag 30 mars 2009

Vilken mat blir billigast i slutändan?

Jag har klurat på det där med mat och priser en tid nu. Har jag "råd" att äta lchf-kost och mat utan tillsatser? Blir inte det mycket dyrare än att köpa billig mat av sämre kvalité. Jag menar, jag har trots allt fem barn att mätta, och en och annan kamrat slinker det ju med vid matbordet emellanåt. Då ser jag att ekomaten är 50% dyrare. Hjälp, så mycket pengar för ett storhushåll!

Sen tittar jag en extra gång på texten och börjar klia mig i min måndagströtta skalle. Nejdå, jag har inte löss, jag blev bara utan mitt stekta fläsk i morse. Misstänker starkt att det är tonårssonen som fyllt sin matlåda med det. Men alltså, dubbelt så dyrt står det i rubriken, i texten nedan står det 50% dyrare. Någon som får det att gå i hop?
Inte jag, och inte den här bloggaren heller. Så då har vi genast fått ner matkontot ett snäpp.

liten uppdatering... Artikeln är ändrad så att det "roliga" är borta nu. Men klicka på länken ovan, som ligger vid ordet bloggaren, så får ni se hur den såg ut i original.

Sen kan jag tillägga det som jag redan insett, och det är att varor av högre kvalité har en annan fördel. De smakar mer och därför tar man mindre av dem.

Som den ekologiska sylten. Märkligt nog har den räckt till fler än en måltid, trots att det är mina hungriga barn som ätit av den. De barnen som brukar "slakta" en hel burk var om det vill sig illa. Jag provsmakade på den ekologiska sylten som inte innehåller konstigheter som stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse och liknande tjafs, utan bara mycket bär, pektin och socker. Den smakade MYCKET.
"Fusksylten" må kosta mindre och säljas i hink. Men för att få barnen nöjda behöver de skopa upp av den.

Så - i slutändan har jag tjänat på att köpa riktig sylt.
Och jag KAN räkna ;-)

Andra bloggar om: , ,

7 kommentarer:

synne sa...

Jag tror att maten utan alla tillsatser blir billigare i det långa loppet.
Har nog aldrig gått över innehålsförteckningar så noggrant som nu.
Mailade Findus i helgen. Om deras majonäs. Mycket konstigt i den.
Får se om man får svar.
Här fortsätter vi att reta upp producenter av maten. Ska maila Toro idag hehe...

Ska försöka få igång debatten rejält här i landet med. Får se om jag behöver din hjälp. Säger till då.
Ha det så bra nu.
Kramen Synne og guben.

Charlotte sa...

Ja du dubbelt eller 50%, kanske man får välja själv? Visst är det dyrare men jag tror nog som dig att den ekologiska sylten räcker längre än slaffset i hinken! Vill du ha ett skräckexempel på hur man får sylt att RÄCKA LÄNGE? Detta gäller ett skolkök i min kommun. Jo, när höstterminen börjar så står det kvar i kylen ett par hinkar (då pratar vi stora hinkar om ca 20 l) med några liter kvar i. Sylten har stått över sommaren och nu ska det serveras läbbiga pannkakor. Då tar husmor sylten och häller ALLA sorter av sylt I EN HINK!! Eftersom hon tycker att sylten är för tjock så tar hon en halv hink vatten och häller i. Nu har hon fått en sylt som rinner iväg... perfekt tycker hon och sylten jag gissar på att den åkte ut och in resten av terminen. Hur länge håller normalt en öppnad hink med sylt? Samma med pastan, den har hon flytande i vatten för att den inte ska bli klibbig... grönsaker som åker ut och in från kylen i veckovis. Jo, men det funkar bara man lägger det i vatten får jag veta. Visst är maten rolig för våra barn!!
Du måste be Synne berätta om hon fick svar från Findus! Jag har mailat dem angående fisk och fick ett synnerligen märkligt svar som i stort gick ut på att de tackade mig som konsument att jag hade gjort mig besvär att skriva, men svar på min fråga fick jag inte.

Ann-Katrin sa...

Som regel äter man inte helt och hållet samma typ av mat om man väljer att äta nyttigare, och då blir ofta billigare. Nyttigare mat, mindre sötsaksbegär, mer kostnadseffektivt.
Nyttigare mat, mer mätt, mer kostnadseffektivt.
När det gäller saker som stort sett är samma så är det skillnad. Ekobananer jämfört med vanliga, ekokaffe jämfört med vanligt kaffe. Inte säkert att man känner skillnad. Men på det stora hela, så tror jag inte alls att det behöver bli dyrare.
Intressant vad du skrev om sylten!

Ann-Katrin sa...

PS! Det finns jätteduktiga kokerskor som trollar med knäna och serverar nyttig mat. Kände en underbart duktig kvinna i Linnestaden i Göteborg. Ingen ketchup där inte, utan hemmagjord tomatsås, massor av bönor, linser etc. Till favoritpåläggen bland barnen hörde hommous, som hon gjort på kikärtor som legat i blöt över natten, "färskost" med vitlök - gjord av filmjölk som hon låtit rinna av över natten, och päronskivor på knäckebröd. Relativt hårda bitar, och jösses vad det gick åt! Bananskivor var inte dumt det heller! (OJ! Nu blev jag hungrig)

Cattis sa...

Hej alla!
Tack för responsen,
Jag är övertygad om att man tjänar på att köpa riktiga grejor i slutändan.
Vilket skräckexempell, charlotte!
Skönt att höra att det finns goda exempel oxå Ann-Katrin
väntar med spänning på ditt svar Synne
Har en spännande korrespondens med kraft food på gång...

Ann-Katrin sa...

Fasst föräldrarna var inte ALLTID jätteglada när deras telingar kom hem och fullkomligt osade vitlök :-D

Cattis sa...

Ann-Katrin
Det är såna smällar man får ta - vitlök är ju så gott och hälsosamt "hihi"

bakgrund