lördag 21 mars 2009

Jag har en bra idé!

Läser i Aftonbladet att det där påhittet om att föräldrar ska kontrolleras så det inte fuskar och VAB:ar fast barnet är friskt – inte gett något alls.
Ungefär lika många VAB -dagar tas ut och det enda resultatet som uppnåtts är ökad byråkrati och merarbete för försäkringskassan, förskolepersonal, samt VAB:ande föräldrar.

länkar till fler tidningar som tar upp detta ämne:
Sydsvenskan
Svenska Dagbladet
DN

Är inte förvånad. Små barn är sjuka så ofta att det inte finns något utrymme för vanliga Svensson att fuska. Det är ju snarare så att många föräldrar försöker "smuggla" in sjuka ungar på förskolan för att de skäms över att vara borta från jobbet, eller t. o. m. är rädda för att bli av med jobbet om de är borta mer.
Min snilleblixt ser ut så här:
Skit i att tvinga föräldrar och personal att fylla i en massa lappar som bevis för att "Kalle" eller "Stina" varit snorig, haft feber eller magsjuka. Låt tiden gå till barnen i stället.

Så enkelt och genialiskt.

Det har uppenbarligen kostat samhället mer att arbeta fram och genomföra detta "dumma" förslag än vad det gett. De pengarna kunde man ha använt till något bättre, tillexempel skolmaten. Jag efterlyser skolkök på var skola och råvaror utan tillsatser.
I en skola i Östersund har eleverna bett att få sin mat näringsdeklarerad. Det var tydligen för dyrt. Och dessutom ansåg enhetschefen att eleverna ändå inte skulle förstå näringsdeklarationen...
Hur ska den nya lagen då kunna följas undrar jag? Den som jag bloggade om häromdagen, och som ska garantera att eleverna får näringsriktig mat.

Kanske vi skulle införa ett nytt ämne i skolan? Ett som lär den nya generationen hur man tolkar en näringsdeklaration och en innehållsförteckning.
Det skulle vara en investering för folkhälsan som heter duga!


Andra bloggar om: , , , , ,

7 kommentarer:

synne sa...

Jag tycker det verkar som de tror att skolelever är korkade. Så är inte fallet. De flesta är mer medvetna än vi tror.
klems Synne.

huga sa...

Ja du detta samhälle med alla sina korkade regelsystem! Vem kan du framföra dina ideér till?
Kramen!

Anonym sa...

Och hur kommer man då åt de som ringer en tidig morgon pga "vab" där det visat sig i ett flertal fall på min egen arbetsplats att det fuskats kolossalt med detta "vab" där föräldrar sent omsider talat om "vab" som en extra nödutgång !?.

Sjukt

Cattis sa...

Synne:
Kanske de är rädda för att barnen ska avslöjas något obehagligt?

Huga: ja, du. Ibland vet jag inte vart jag ska framföra mina eminenta idéer ;-)

anonym:
Regelsystem missbrukas alltid. Men siffrorna visar att det inte är ett utbrett fusk.
Jag är både mamma och har jobbat på förskola ett antal år ~ och har en del egen erfarenhet på så sätt att komplettera siffrorna med.
Sen att du har arbetskamrater som missbrukat systemet bör väl inte vara ett riskbekymmer, då de uppenbarligen blivit avslöjade och förhoppningsvis fått sona sitt "brott"?

sjukt att lägga ner så mycket möda då det ger noll och inget resultat. Bättre att lägga pengarna där de gör större nytta.

Willewira sa...

jag håller med dig!! Fram för eget kök på varje skola och allt ska vara färska råvaror, åtminstone inte halvfabrikat. Fryst kött etc (som inte tillagats) kan jag gå med på.

Barn är inte dumma! Mina barn kommer ofta hem och ojar sig om hur det gör och sköter maten... t o m de vet hur det ska göras!

ha en skön lördagkväll!
Kram
Willewira

Cattis sa...

Wiran: nä, barn är inte dumma. Tycker det var ett respektlöst uttalande.
Men det blir ju jobbigt om barnen ska börja ifrågasätta... och dessutom ha rätt.
Min dotter rapporterar om vilket margarin de har i skolan ;-)
Det har hon snappat, att jag hellre se att de äter bregott eller smör.

jag har en skön lördag ~ önskar dig detsamma :)

Emmas Form sa...

Inte dumt ;)

bakgrund