tisdag 24 mars 2009

Inlägg i debatten

I går "förvarnade" dr. Annika Dahlqvist om att Ulf Bohman (SLV) skickat ut en artikel till samtliga tidningar där han varnar för LCHF:s förespråkarnas feta rekommendationer. I dag har artikeln nått min lilla stad. Jag har just sänt in mitt bidrag till debatten och väntar med spänning på, när den kommer att få plats i tidningen och vilka reaktionerna kommer att bli.
Jag lägger ut den på bloggen oxå på begäran, så kan jag få åsikter på den redan nu av den som vill.

liten uppdatering: jag provade att få ut min "artikel" på Newsmill. Fördelen med newsmill är att man får tips och råd om man behöver se över sitt alster. Nu ligger min artikel ute efter lite korrigeringa. Jag tycker så klart att den är bätte nu så det är klart ni ska läsa den där!
Lägger en länk här

Ulf Bohman efterfrågar saklig debatt
I går skickade Ulf Bohman, chef för nutrionsavdelningen på Livsmedelsverket ut en artikel till samtliga landets tidningar. I dag 24:e mars läser jag den på Nynäshamnspostens debattsida.
I artikeln varnas för de, som Bohman säger, farliga råd om kolhydrater och fett som LCHF-förespråkarna ger.
Ulf Bohman säger att Livsmedelsverket välkomnar en saklig debatt om kostråden.
Det gör jag oxå.
Mycket kortfattat är det så här:LCHF- förespråkarna äter kolhydrater, fast i liten mängd. Dessa är främst ovanjordgrönsaker. Hur mycket man äter är induviduell och beroende av om man vill gå ner i vikt eller bara må bra. Olika personer tål oxå olika mängd kolhydrater.

Anledningen till att man äter på detta vis är att kolhydrater bryts ner till stärkelse och socker i kroppen, då vi äter dem. Detta höjer blodsockret. Blodsocker höjningen signalerar till kroppen att producera insulin. Insulin är ett hormon som gör det möjligt för kroppen att lagra fett. Alltså för att kunna bli överviktig, krävs det att man äter kolydrater.
Fett höjer inte blodsockret och triggar därför ingen insulinproduktion. Kroppen kan inte lagra fett på den kosten. Alltså blir man inte överviktig av fett, vilket är en av de största moderna myterna.

Om naturligt mättat fett och kolesterol är så farligt som livsmedelsverket vill få oss att tro, hur överlevde urtidsmänniskan då sina vintrar, när kosten bestod enbart av de bytesdjur som de kom över?
Och hur kommer det sig att naturfolk som inuiter och masaaer, som livnär sig enbart på animaliskt, mättat fett mår alldeles utmärkt, men snabbt får alla välfärdssjukdomar, då de kommer i kontakt med och börjar äta västerländsk kost?

Fettdebattens vågor har gått höga på sistone, både i media, men framförallt i bloggosfären.
Allmänheten utövar allt större tryck på Livsmedelsverket att ändra sina kostråd, där naturligt mättat fett utpekas som roten till fetma och hjärt-kärlsjukdomar.
De vetenskapliga undersökningar som ligger till grund för detta är svårtolkade och dubbeltydiga, ibland tillrättalagda. Framförallt är de gjorda på ett sätt som bevisar tesen "som man frågar får man svar". Tvärtemot mot vad Ulf Bohman påstår, dyker det upp allt fler nya vetenskapliga undersökningar som tyder på det motsatta. Det vill säga att mättat fett och kolesterol inte är farlig. Äter man lite kolesterol tillverkar kroppen det själv. Äter du mer kolesterol tillverkar kroppen mindre av detta. Kroppen behöver kolesterol.

Samtidigt som Ulf Bohman påpekar att vi bör minska vårt intag av, så kallade raffinerade kolhydrater såsom vitt mjöl, socker, godis och dylikt, uppmanar han oss att akta oss för det naturligt mättade fettet som finns i animaliska produkter, till förmån för industriprocessat margarin.
Betänk då att smör görs av grädde som kommer från kon. Man skummar grädden från mjölken och vispar den hårt... Margarin görs av pressade sädeslag som exempelvis raps. Den pressas hårt för att få ut oljan. Oljan är, som alla vet flytande, och måste omestras i industrin för att få fast konsistens. Man bygger alltså om fettkedjorna i oljan. Detta med hjälp av kemiska tillsatser. Låter det naturligt?

Livsmedelsverket rekommenderar oss även att äta nyckelhålsmärkt och lightprodukter. Detta rekommenderar man även till barn i förskola- och skola.
Resultatet blir att vi äter mer processad mat med fler näringsfattiga, men kalorifyllda tillsatser.
Det är nämligen så att när vi processar bort det naturliga fettet tappar livsmedlen smak, färg och konsisten. Detta fylls ut med stabiliseringsmedel, modifierad stärkelse, smakförstärare och olika färgämnen. Jag kan inte gå igenom allt här, för det finns det inte utrymme till. Men om modifierad stärkelse kan jag säga, att det finns över 40 metoder att tillverka den på, med olika syror, enzymer och oxidationsprocesser. Eftersom man manipulerar stärkelsen på molekylnivå får den inte ingå i ekologisk produktion. Modifierad stärkelse har lågt näringsvärde och är i de flesta fall kaloririk. Man anväder det som förtjockningsmedel och det ingår exempelvis i de allra flesta fruktyoughurtar.

Det ska bli en ny skollag där våra barn inte bara ska garanteras gratis skollunch, utan även en näringsriktig sådan. Riktlinjer för detta ska utarbetas av SLV och kommer med största sannolikhet att baseras på fettsnåla grunder.
Nu är det läge för allmänheten att göra sin stämma hörd om vi vill ha någon förändring. Och om den nya skollagen ska vara till nytta för våra barn.
Vad vill vi att barnen ska äta? Äkta vara eller näringsfattiga halvfabrikat, margarin och lättmjölk?

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Garlica sa...

Jag hade sparat den från ett gammalt inlägg hos Kostdoktorn. Ta den Du - kan komma till användning. Tack för berömmet! :-)

Cattis sa...

Tack!
Vet du vem som gjort den?

Blod och fett sa...

Kanon.. Hoppas verkligen den kommer in i tidningen

Synne sa...

Hejja på.
Skönt du finns ska jag säga.
Här finns som sagt in den samma debatten just kanske för att vi inte har skolmat i skolorna. Här får baren ta med mat.
Det är ialla fall kul att följa den här debatten. Hoppas på att det blir storm snart. Inte bara höga vågor...
Kramen Synne.

Cattis sa...

Blod och fett:
Den finns som sagt på newsmill och eftersom det är ett debattinlägg som tidningen inte behöver betala för så räknar jag med att den ligger i vår lokala Nynäshamnsposten på fredag eller tisdag.
Synne:
Tack!
Skönt med lite värmande ord :)

bakgrund