lördag 14 mars 2009

~ Lördagsblandning från kostlabyrinten ~

Uppe i Arla morgonstund...
Så kan det vara då man har ett födelsedagsbarn i huset.
Min mellanflicka fyller 13 år idag ~ och vaknar sin vana trogen, TIDIGT. Inte ligger hon kvar och väntar på att vi övriga ska fylla traditionen med sång och tårta på sängen.
Nix pix, hon har inte börjat sova som en tonåring än...

Så, för att vaknat till liv ger jag er en liten "gottepåse" sammanställt av mitt eget privata hjärnkontor.

Börjar med en liten fundering kring E-nummer efter en fråga som jag fick från Charlotte:
Man kanske kan lära sig de E-nummer som är "ok" och på så vis utesluta de andra. För hur många är det som är "ok"?

Det har jag kommit fram till att jag inte på långa vägar har nog med kunskap för att reda ut.
Det finns ju fler aspekter på det där med E-nummer till att börja med.
som VARFÖR har man i dem...?
Men, nu var det inte det frågan gällde.
Alltså, det är inte riktigt utrett vilka E-nummer som är helt okej och inte.
I artikeln som jag hänvisade till häromdagen finns det tips om "ofarliga" E:n som finns naturligt i frukt och grönt.
Men, vad händer i processen då man tar fram dem?
Den "bästa" indikatorn som jag hittat hittills är Kravs E-nummerlista som ni kan hitta här.
Fast... där finns det vissa tvivelaktiga E-nummer som slunkit igenom trots allt, kommer ni att upptäcka då ni läser.

Sen tror jag ju att man tjänar på att leta i hyllorna efter de mest naturliga produkterna av flera skäl.
Fräsmst jag tror de är mer hälsosamma och att det högre priset kanske inte blir så mycket högre i praktiken. Det är nämligen så att varor med mycket tillsatser i har dessa för att kompensera för de naturliga ingredienser som industrin antingen reducerat ur dem eller helt sonika bara struntat i att hälla i från början.
Jag provade för ett antal år sedan att äta lightkräm på mina weetabix.
Men jag var tvungen att ha på JÄTTEMYCKET för att känna mig nöjd med smaken...
I går letade jag och min äldsta dotter fram burkarna ovan i hyllorna i vår butik.
Barnen provade sylten i går och jag tog ett LITET prov oxå i vetenskapligt syfte.
Den sylten smakade MER och man behövde bara ta lite av den för att bli nöjd.
Det är bara att vänja sig av med att ösa på...
Som ni förhoppningsvis ser kommer jordgubbarna på första plats.
Sedan socker, som är naturligt att ha i sylt och som dessutom har konserverande effekt.
Sylten har begåvats med ett förtjockningsmedel som heter pektin. Pektin utvinns bland annat ur citrusskal och har ibland E-nummer 440. Det är ett, vad jag förstår naturligt ämne som man får som biprodukt vid framställning av josprodukter.
citronsyra är ett surhetsreglarande medel som utvinns ur omogna citroner och som har E-nummer 330.

Samma med marmeladen som innehåller socker, aprikoser, pektin och citronsyra.
Själv avstår jag från socker och stärkelse så gott jag kan, eftersom jag helt enkelt inte tål dem så bra. Min frukost som jag just intagit bestod, som oftast av stekt fläsk med äggröra.
Stekt fläsk eller bacon kan vara svårt att hitta utan men hel massa tillsatser. Exempelvis brukar procucenterna ÄLSKA att ha i druvsocker. Varför?
Det undrar jag och tänker ta reda på det någon dag.
Mitt favoritfläsk är detta ovan som visserligen innehåller konserveringsmedel, men kanske det ändå behövs för att jag inte ska behöva äta härsket kött?
Favoritbaconet är utan tvekan tulips ekologiska. Det är dyrare än annat bacon, men krymper nästan inte alls. Märkligt va?
Sen var det äggen då.
Jag står och väger mellan eko äggen och de med Omega 3
Ska jag välja ägg från, förhoppningsvis lite lyckliga hönor som fått sprätta omkrin lite mer i det fria, eller ska jag välja ägg från hönor som käkat linfröfoder?
Jag har svårt att veta vad som är bäst faktiskt.
Så jag köper lite av varje, tills jag bestämt mig.
En liten undran som jag har är HUR bra hönorna har det som värper ekoägg.
Någon som vet?

Nä, nu ska jag locka håret på mitt födelsedagsbarn!

Lev väl!

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Synnøve. sa...

Vi har funnit en bra sylt, som dessverre inte säljs i butikerna utan bara på nätet än så länge.

Ska göra en tårta till i morgon. Eller om jag gör den där med kokosen igen...
Så tänkte jag slå till med några semlor. Grannens skulle komma ner en vända.
Kolla in min blogg nu när du får tid.
Kramen Synne og gubben.

Aalerud Stall sa...

Hei:-)

Nå er vi heldigvis ikke spygrønne lenger... litt av en sjau det der!
Grattis til datteren! Her hos oss har 15 vært det magiske tallet hvor de blir riktige tenåringer; dvs. sover lenge om morgenen og lever i sin egen lille boble:-)

Vår eldste datter fylte 17 år 6. mars og i dag er det et stort kalas! Vi har leid et festlokale og hun har bedt 40 stykker. Jeg og far er vakter, så vi må være der fra 20.00 til 01.30 i natt... Kan ikke akkurat si at jeg gleder meg, men, men :-)

Ha en finfin lørdag!
Klem fra Britt:-)

coolbettan.blogg.se sa...

Nu är jag tillbaka så att jag kan svara. Det var någon E tillsats som kunde påverka ALS, jag ska kolla med min kompis om hon mindes vilken.

bakgrund