I går föll mina ögon på ett pressmeddelande som väckte mitt intresse. Jag har hört att det ska bli en ny lag för att garantera näringsinnehållet i skolmaten. Nu verkar det som om den är på gång:
"Utbildningsminister Jan Björklund, jordbruksminister Eskil Erlandsson, och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson träffar onsdagen den 18 mars nyckelaktörer för en dialog om skolmaten. 24 olika aktörer har bjudits in till dialog om den viktiga skolmaten och hur den kan förbättras. Bland de inbjudna finns Livsmedelsverket, Statens folkhälsoinstitut, Sveriges Kommuner och Landsting samt elevorganisationer och skolmatsexperter."
Naturligtsvis blev jag intresserad av vad detta ledde fram till.
Rapport var på hugget och sände detta inslag den 17:e Mars på kvällen innan mötet skulle äga rum. Inslaget börjar ca 5 minuter in i programmet. Det är bara att följa länken.
TV4 hade ett annat inslag i samma ämne 18:e Mars kl.19.00, som ni kan se här om ni följer denna länk.
Jag fann följande artikel i Västerbottenskuriren, baserat på ett utskick från TT. Ni kan själva gå dit och läsa den. Eller varför inte kolla in hur man ser på saken i Helsingborg, där man lägger vikt även på miljön i matsalen.
Jag mejlade även Nicklas Thorselius, pressekreterare för Maria Larsson, äldre- och folkhälsominsiter och fick på så sätt veta att även några branschtidningar var representerade på informationsmötet efteråt, som tillexempel tidningen Näringsvärt och Restauratören.
Vi får väl se om det kommer någon intressant artikel i ämnet med tiden.
Nu är det alltså fastställt att det ska bli en lagändring på att det inte bara ska serveras skolmat, utan att denna oxå ska vara näringsrik.
Många av er kanske redan jublar och säger YES! UNDERBART eller andra superlativer.
Men inte jag, tyvärr... Jag ligger snarare på golvet i rent frustration och dunkar nävarna mot linoleumgolvet. Några gruskorn efter hunden fastnar i huden och jag måste sopa av mig dem, innan jag reser mig upp och återgår till inlägget och försöker förklara för er som inte redan förstår min reaktion.
Kriterierna för kostråden som ska ligga till grund för den nya lagen har fastställts av Skolmatens vänner, tillsammans med Livsmedelsverket
Livsmedelsverket rekommenderar lightprodukter, nyckelhålsmärkning och margarin och har inget alls emot tillsatser i maten.
På Livsmedelsverkets hemsida står det mycket som ni kan läsa om själva. Jag lägger ut ett av de avsnitt som gör mig som mest avog till att just Livsmedelsverket ska ligga bakom alla våra kostråd. Och vad som upprör än mer är att skolor/förskolor/äldreboenden och även skolmatens vänner följer dessa råd, trots att de är just rekomendationer.
Jag vill att mina barn ska få naturligt feta produkter i sin mat och inga tillsatser.
I Sverige har vi 316 olika tillsatser som är godkända även fast långt i från alla är harmlösa och många tveksamma. Om dessa säger Livsmedelsverket noll och intet i sina kostråd. Tvärtom rekommenderar de lightprodukter. I lightprodukterna har man tagit bort det naturliga fettet, i vanföreställningen att det är farligt, för att i stället ersätta dessa med olika förtjockningsmedel, smakförstärkare, sötningsmedel osv. Dessa ger många kalorier och blodsockersvängningar, men ingen näring...
Vem äter mest lightprodukter i världen?
Jo, amerikaner, de är väl experter på att göra lightprodukter av det mesta. Kostdoktorn har gett en rapport från Wal-Mart. Kolla in den här.
Margarin då? Det sägs ju vara så bra. Fullt med fleromättade fetter och inte det farliga mättade fettet som debatterats så hårt på sistone.
Koppla nu på hjärnan och fundera lite. Animaliskt fett kommer direkt från naturen och det är oftast mättat. Smör gör man av komjölk. Du kan göra det själv om du vispar grädde hårt och tillsätter lite salt. Det är fullt av mättat fett.
Margarin växer inte på träd... För att få margarin att bli margarin måste man processa det rätt hårt.
Många överviktiga personer har upptäckt LCHF-kosten som en livräddare. De äter naturligt mättat fett och blir smal och får goda blodvärden. Om kolesterol vore farligt på det sättet som Livsmedelsverket antyder borde väl inte dessa före detta feta människor bli friska av att äta det?
I den senaste debatten mellan Dr. Annika Dahlqvist och professor Annika Rosengren tillstod faktiskt professor Annika att inte heller hon rekommenderade oss margarin.
Men det är uppenbarligen vad Livsmedelsverket vill att den växande generationen ska nära sina hjärnor på. Trots att hjärnan består av mättat fett och kolesterol...
Så, därför, trösta mig nu alla som tycker som jag, att livsmedelsverkets kostråd måste ändras, alternativt ignoreras och gå till Camilla och gör uppror!
Andra bloggar om: skolmat, lag, politik, kostråd, livsmedelsverket, annika dahlqvist, andreas eenefeldt, annika rosengren, mättat fett, tillsatser, rapport, lchf
3 kommentarer:
Fy f..n! Det är inte bra det här. Jag kan vara glad att jag inte har några barn kvar i skolan som måste äta denna kemikalieröra. Jag antar att kattmaten fortfarande är hälsosammare än vad skolan kan åstakomma. Det är nog t.o.m bättre att avskaffa skolmaten helt och hållet. Hälsn. Hulda
jaja, nu ska vi inte ge upp hoppet.
Tanken bakom är ju god.
På något sätt måste det ju gå att få kostrekomendationerna bättre.
Skriv på matupproret!
Jag gissar på att du och jag är i ungerfär samma ålder, hur var skolmaten på din tid? Jag minns bara att den inte var god, skin på potatisen, översaltad och varm mjölk. Jag drack inte mjölk och gör inte det än idag.
Vackra ord från "de som bestämmer" för att lugna oroliga föräldrar att tro att nu har vi en lag "tjolahopp så är allt både näringsriktigt och trevligt". Vem vill eller kan tro på det? Inte jag. Mina barn har inte ätit skolmat på flera år. Min yngsta fick gå hem och äta eftersom han total vägrade maten. Sista åren i grundskolan hade han med sig lunch.
Jag säger det igen allt du skriver om är intressant och jag hoppas jag lär mig mer. Emot tillsatser och annat skumt har jag varit i många år.
Vad anser du om MILDA bak-matmargarin? Jag använder det för att som jag förstått det är det inte lika mycket skumma tillsatser i det som i andra märken.
Sedan måste jag be lite om ursäkt för min förra kommentar, jag lät nu väldigt ilsken vilket inte alls var min mening. Att uttrycka vad man vill säga är inte alltid så lätt. Hoppas du inte tog illa upp.
Skicka en kommentar