måndag 16 mars 2009

Rapport om total avsaknad av objektivitet

I går hade rapport ett inslag om mättat fett. Där hade man intervjuat några personer som är av den gamla tron att mättat fett är farligt. De ansåg att de hade bred vetenskaplig grund för detta
Att många av dessa rapporter avslöjats som tillrättalagda och av tvivelaktig relevans på många sätt och vis, bortser många experter från. Det som varit sant så länge KAN bara inte vara osant helt plötsligt. Under mycket lång tid ansågs jorden vara universums centrum. Den första personen som vi känner till i historien, som vågade sig på att uttrycka att så inte var fallet hette Gallileo Gallilei. Han bestraffades med husarrest för resten av livet. Den som egentligen gjorde upptäckten var Copernicus och han hade vett att hålla tyst och slapp på så vis undan de katolska prästernas hämnd.
Nu lever vi i mindre våldsamma tider. Ändå blir jag förvånad gång på gång.
I går på rapport sa reportern, samtidigt som hon stekte mumsigt bacon att vi pga av att vi (svenska folket) käkar mindre pasta carbonara (mättat fett?) sänkt vårt kolesterol så pass så att det kunde jämföras med 5000 uteblivna hjärtinfarkter. Hur i allsindar man kan bevisa något som uteblivit så exakt...
Någon som minns att hjärt- och lungfonden rätt nyligen bröt sitt samarbete med Becel på grund av stor osäkerhet kring dess nytta? Det man ifrågasatte var inte huruvida Becel sänkte kolesterolet, utan sambanden mellan sänkt kolesterol och hjärt-kärl sjukdom.
Vad i allsin dar är ligger det logiska sambandet mellan pasta carbonara och ohälsa. Och hur kan reporten tycka sig dra slutsatsen att faran ligger i det mättade fettet? PASTA carbonara innehåller - just det - PASTA. Pasta innehåller kolhydrater som ombildas till stärkelse och bryts ner till socker. Socker triggar insulin som sätter igång fettinlagringen.
Sambandet mellan mättat fett och ohälsa verkar inte alls finnas om man ser på statistiken nedan. Den svarta kurvan visar smörförsäljningen som gått stadigt nedåt under lång tid, för att nu ha gjort ett visst uppsving. Detta oroar de fettskrämda. Kostdoktorn, har dock roat sig med att lägga in statistik över andelen överviktiga/feta människor. Det verkar tvärtom så att ju mindre smör vi äter desto fetare blir vi?


Rapport fick starka reaktioner från de som förespråkar mättat fett som naturlig och bra kost till skillnad från industrins margarinprodukter. Många reagerade på hur ensidigt inslaget var, så även jag. På newsmill ligger i dag en väldigt välformulerad artikel om detta, skriven av Sven Erik Nordin. Han förklarar så bra varför en anmälan till Granskningsnämnden är på sin plats. Jag rekommenderar er att läsa den och gärna sända en anmälan eller ytterligare mejl till rapport i denna fråga. Sven Erik Nordin tar oxå upp det intressanta fenomenet med naturfolk såsom Inuiter, Masajer och Samburofolket som nästan uteslutande lever på animalisk föda, utan att för den skull känna till fenomenet hjärtinfarkt. Ytterligare en aspekt som han tar upp är vad vår hjärna består av, nämligen kolesterol och fett. Det som vi, enligt livsmedelsverket ska passa oss för.
I kväll valde man från rapports sida att berätta om den starka reaktion, samt om den stora mängden mejl man fått i ämnet, samtidigt som man valde att intervjua livsmedelsverket. På så sätt lyckades man få till ännu ett ensidigt inslag i fettdebatten.
Jag förstår inte alls hur man tänker. Men det får mig osökt att fundera över vem som "äger" rapport. Har vi inte alls något oberoende nyhetsorgan kvar i Sverige?
Vi som inte tycker som vi "bör" blir inte brända på bål eller får naglarna utdragna, etc. Däremot får vi stå ut med att göras narr av och att folk som Annika Rosengren ler i mjugg åt oss.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 kommentarer:

Synnøve. sa...

Har lite svårt att kommentera egentligen eftersom jag inte sett några av inslagen på Rapport. Men jag förstår att man blir förbannad. Bägge sidor måste få komma till tals.
Jag trodde i min enfald att nyhetsprogram skulle vara neutrala...
Vem har köpt Rapport?
Kram i natten.
Synne.

Anita sa...

Jag såg inslaget igår på Rapport och delar helt din mening. Så otroligt ensidigt reportage. Det borde faktiskt anmälas till granskningsnämnden. Jag hoppas det.

Cattis sa...

Synne:
Du kan följa länken om du vill titta :)


Smulan: mitt svar kommer lite sent. Nu vet vi ju att programmet blev anmält många gånger om. Nu återstår det att se resultatet av anmälningarna...

Anonym sa...

[B]NZBsRus.com[/B]
Skip Sluggish Downloads Using NZB Downloads You Can Quickly Find Movies, Games, MP3s, Software and Download Them at Flying Rates

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Newsgroup[/B][/URL]

Anonym sa...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I'm
assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Thanks

My blog ... Mozelle Rank

bakgrund