Recept
Ca 6 st oopsies
3 ägg
Ca 85-100 gram philadelphiaost
Lite salt.
Ev. lite bakpulver.
Dela på äggvitor och gulor. Vispa äggvitorna hårt med lite salt. Man ska kunna vända på bunken utan att vitorna rinner ur. Vispa gulorna tillsammans med philadelphiaosten. Jag tog ungefär 100 gram ost. Sedan blandade jag i lite bakpulver också. Kanske en tesked.
Sedan vänder du försiktigt ner ostsmeten i vitorna. Lite i taget. Rör inte alltså, utan blanda försiktigt. Detta för att man vill bibehålla luften i smeten.
Klicka sedan ut på smörat bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 150 grader i 25 min
Det ska alltså vara Philadelphia ost i brödet. Philadelphiaost är färskost. Eftersom brödet tog slut fortare än kvickt, besökte jag matbutiken i morse för att införskaffa nya ingredienser. Jag "råkade" jämföra Philadelphian med Eldorados färskost. Faktiskt blev jag lite förvånad. Lågprismärket (nästan bara halva priset) innehöll bara äkta vara. Philadelphian däremot var "berikad" med inte mindre än 2 stabiliseringsmedel...
Mmmm. Jag som trodde att stabiliseringsmedel var till för att hålla ihop undermåliga varor som var utspädda och billiga. Nu fick jag klåda på hjärnkontoret. Eldorados färskost innehåller 26& fett, min original Philadelphia innehåller 23%. Nej, jag ger upp. Jag är inte smart nog för detta. Får nog skriva ett mejl till Kraft och fråga varför deras "finost" måste innehålla E407 och E410.
Philadelphia ost hålls alltså ihop av stabiliseringsmedel baserade på rödalg och fruktkärnmjöl. Rödalg som är cancerframkallande i djurförsök och som man ska göra vidare studier på. (när?) Fruktkärnmjöl som kan ge överkänslighetsreaktion hos dem som är allergiska mot jordnötter, ärtor och bönor. Hoppas de har koll på det...
I dag bakar jag i allafall mitt bröd på Eldorados färskost, tjänar nästan en guldpeng på detta och slipper E:na.
Bra för både kropp och själ ;-)
Andra bloggar om: mat, lchf, recept, E:nummer
14 kommentarer:
Tack för detta, då blir det Eldoradoost här i fortsättningen. Brukar ha den till morotskaka.
God middag....
Ska testa det där. Men måste få tag i ost först.
Kram Synne.
Lät ju intressant! Och rätt enkelt!
Måste väl anses som GIvänligt åxå?!
Var det gott då?
kramelikram!
coolis: mumsigt... som jag minns det :-)
Synne: Nu vet du tom vilket märke du ska satsa på ;-)
huga: självklart är brödet Gi- vänligt. Har typ nästan noll i Gi-värde *haha*
Och ja. det var gott!
Kramen på er!
Såg också det där om osten!
Vad din blogg är lärorik Cattis!
Men tack :-)
Hej, har nu bakat detta bröd, har dock ej smakat på det ännu. men det liknar polarbrödet som jag har bakat tidigare. Kika gärna in på min blogg. Och därifrån kan du gå in på Häxansmat, där samlar jag alla mina recept.
Jag brukar använda mig av eldorados färkost, pga priset. Tack vare din info så kommer jag inte att köpa vanlig Philadelphia mer.
Hej Ulla!
Tack för tipset. Ska samla på mig lite fler. Hoppas de rullar in!
Sen blir det ett till brödinlägg...
Kul att kunna baka och äta själv av det oxå :)
Trevlig blogg och kul med nya recept! Jag har några hos mig också om du vill bläddra!
Bia:
Tack!
Ska genast gå in och kika. Alltid kul med recept och inspiration.
Tack för receptet! Detta bröd ska garanterat provas. Här på min länk så hittar du ett annat jättegott LCHF Bröd nästan helt utan kolhydrater! :)
Då ska jag bums kika på det :-)
Mitt tips är sesambrödet! Lättbakat! Och det funkar lika bra att baka utan ost om man vill. Ingen större skillnad i smak eller konsistens.
Receptet finns här:
http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=136
/Judit
Skicka en kommentar