Jag fortsätter min lilla repetition om tanken med lchf...
Kolhydraterna ska man alltså dra ner kraftigt på då man äter enligt detta sätt.
Och anledningen?Detta händer i kroppen då vi äter kolhydrater:
Kolhydraterna(alla kolhydrater, även de som finns i fullkornsbröd) bryts ner till enkla sockerarter och blodsockret höjs. Då blodsockret höjs bildas hormonet insulin. Insulinet ser till att överskottet av energin lagras i fettcellerna och förhindrar samtidigt fettförbränningen.
Då man ätit något riktigt kolydratrikt som exempelvis en smörgås, eller en tallrik pasta/potatis/ris, får man en rejäl "sockerkick" med efterföljande blodsockersänkning. Blodsockersvängningar gör vanligen att man blir irriterad, hungrig eller "sugen" på att äta mer.
Begränsar man kolhydratintaget uteblir denna effekt.
Då man begränsar sitt kolhydratintag får de flesta "sockerabstinens".
Hur länge man har dessa besvär är individuellt, allt från ett par dagar till veckor.
Vill DU veta mer kan du kika in på kostdoktorns LCHF för nybörjare.
Eller på Annika Dahlqvists variant på samma ämne, introduktion till LCHF.
Andra bloggar om: lchf, kolhydrater, insulin
Kolhydraterna ska man alltså dra ner kraftigt på då man äter enligt detta sätt.
Och anledningen?Detta händer i kroppen då vi äter kolhydrater:
Kolhydraterna(alla kolhydrater, även de som finns i fullkornsbröd) bryts ner till enkla sockerarter och blodsockret höjs. Då blodsockret höjs bildas hormonet insulin. Insulinet ser till att överskottet av energin lagras i fettcellerna och förhindrar samtidigt fettförbränningen.
Då man ätit något riktigt kolydratrikt som exempelvis en smörgås, eller en tallrik pasta/potatis/ris, får man en rejäl "sockerkick" med efterföljande blodsockersänkning. Blodsockersvängningar gör vanligen att man blir irriterad, hungrig eller "sugen" på att äta mer.
Begränsar man kolhydratintaget uteblir denna effekt.
Då man begränsar sitt kolhydratintag får de flesta "sockerabstinens".
Hur länge man har dessa besvär är individuellt, allt från ett par dagar till veckor.
Vill DU veta mer kan du kika in på kostdoktorns LCHF för nybörjare.
Eller på Annika Dahlqvists variant på samma ämne, introduktion till LCHF.
Andra bloggar om: lchf, kolhydrater, insulin
3 kommentarer:
Jag har länkat till dig! http://blogg.bums.nu/2009/03/vad-hander-i-kroppen-da-vi-ater.html
Hej, Cattis!
Jag vet inte vad de klagande menar med att du skriver för dina vänners smak. Jag läser i alla fall din blogg varje dag... och kommer säkert hitta mer att sno ;-)
Ja, fruktansvärt att man ska äta plast och olja istället för rent och naturligt smör. Bort med det!
hehe. det var nog lite tvärtom. Mina vänner tyckte att jag skrivit väl tungt på sistone om jag förstått saken rätt. Man förivrar ju sig lätt när man går i gång på något (läs jag)
Så därför försöker jag korta ner och förenkla mig lite.
Svårt det där med ord...
Skicka en kommentar