söndag 17 maj 2009

Jag väntar med spänning på den nya skolmatslagen och vad den kommer innehålla i praktiken


Om några veckor presenteras den nya skollagen. Den där som ska garantera näringsriktig mat i skolmatsalen. Suveränt och fantastiskt men... eftersom livsmedelsverket ska sätta upp riktlinjerna är jag väl ändå skeptisk till om de blir så bra...
Till brödet skall det exempelvis serveras matfett, en ny omskrivning för margarin, som äntligen verkar ha blivit ett fult ord. Nu verkar det som om man försöker kringgå laddningen genom att döpa om smörjan. Ungefär som när städerskan blev sanitetstekniker. Men låt er inte luras det är fortfarande den kemiska kopian av smör som vi talar om.

Ett annat problem som kommunerna kommer att stöta på när det gäller att fylla kravet på näringsriktig mat är kostnaden. Det ingår inte i förslaget att staten ska skjuta till några pengar till kommunerna För tillfället ligger kostnaden för skolmåltiderna på mellan 12 kr och 6, 50. Ja, du läste rätt. Får barnen äta för 12 kronor så bor de i en kommun som ligger i topp då det gäller pengarna som de lägger i grytan.

I Mjölby kommun får man matpengarna att räcka genom att servera lite fisk och kött och mer av pasta, ris, potatis och grönsaker. Det tycker man är bra och det följer också kostrekomendationerna som livsmedelsverket förespråkar. Nu ska man spara ytterligare, men inte ens det anser kostchefen i kommunen vara ett problem. De får bara dra ner ytterligare på proteinet.

Låter inte så hälsosamt tycker jag. Visserligen är jag glad och tacksam över att bo i Sverige som är ett av de få länder som serverar gratis skollunch. Men ska vi kunna fortsätta vara stolta över det gäller det att uppehålla kvalitén. Summan som kommunerna lägger ner per portion har inte ökats nämnvärt de senaste åren, samtidigt som matpriserna gått upp kraftigt.

intressant
Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Charlotte sa...

Jag undrar hur barnen i Norge klarar sig där de inte serverar skollunch?
Matfett har min make alltid sagt och jag tycker det låter så vidrigt!! Urk... antar att det är en direkt översättning från finskan.
Döpa om och dona kan de göra de som bestämmer så att vi andra ska bli lugna. Jag vet inte vad jag ska säga om skolmaten.

Cattis sa...

charlotte:
barnen i Norge har med sig en "matepacke" bestående av smörgås eller annan "kall" mat.
Så i sammanhangen har vi det ju bra. Fast... 6.50 för en måltid, eller 12 kronor för både frukost och lunch. Det vet jag inte om jag fixar att laga till hemma ens...

Charlotte sa...

För den summan skulle jag inte ens få lunch.
Jag vet att de har med sig mat, skulle ha förklarat bättre vad jag menade. Jag undrar hur de orkar med en skoldag på bara mackor eller kallmat. Jag har många vänner i Norge och jag tycker alltid de barnen är så pigga och glada, om det beror på egen mat eller om det beror på att de är ute på tur så ofta är frågan. Om man jämför med många barn i Sverige som är oroliga och trötta. Undrar om det någonsin gjorts en jämförelse mellan våra länder.

Cattis sa...

ja, det kunde ju vara intressant faktiskt. Att vara ute är ju rena hälsokuren och kanske är det som de har med i "packen" inte sämre än det som serveras i skolmatsalen. Dessutom äter väl barnen det som de har med sig, men inte alltid det som serveras...

Synnøve. sa...

Här har barnen som sagt matpacke med sig. Men de får mjölk i skolan.
Eller föräldrarna får betala för mjölken.
Inte alltid att det är bröd i nisten. Det är många som har med sig omelett och liknande.
Men så ska man kanske säga att de inte har lika långa dagar i skolan här som i Sverige. Men till gengäld har de längre terminer än i Sverige.
Sen är de mycket ute. Går mycket turer med skolan och sånt. Kanske du har skillnaden där.
kram Synne.

bakgrund