fredag 3 april 2009

A-kassa, sjukkassa, arbete och rätten att blogga

Eftersom dagen började surt med ett megagräl med dottern, sju år, söt och rar, kreativ och fantasifull, intensiv och envis, obstinat och temperamentsfull och alltför lik sin mor, blogginnehavaren för sitt eget bästa, fortsätter jag och laddar ur allt på en gång. Så är det gjort sen.

Det är så att jag hört vissa rykten på sistone att man inte bara kan bli av med sin sjukpenning om man anses kunna ta något jobb, inom vilken bransch som helst och naturligtsvis VAR som helst i vårt avlånga land. Om nu någon lyckas bevisa först sig själv som totalt arbetsoförmögen inför sin läkare och sedan densamme lyckas få sig själv ansedd betrodd att göra en korrekt bedömning av sin patient, väntar nästa nålsöga. Den sjukskrivne får inte ha ork till att skriva dagbok eller forma några som helst tankar i text. Åtminstone inte så att någon kan se det, exempelvis på en blogg. Det kan inte anses som terapeutiskt välgörande utan enbart som bevis att den här personen är arbetsför. Så har du ångest och skriver om natten, skingrar du tankarna, söker du sociala nätverk på nätet, är nyfiken på att ta reda på saker, vill få ut ett budskap, tja eller vad det nu kan vara för syfte du har. Var väl medveten om att det är en risk som Du tar.

Att blogga är tydligen att se som ett arbete, även om det inte ger någon inkomst. Då kan man väl inte göra det som arbetslös och mottagare av A-kasse pengar? Självklart inte! Eller? Ni kan läsa om Jenz Kjellberg som bloggar om sin arbetslöshet på Smålandsposten. Han gör det gratis, men riskerar avdrag för den tid som bloggandet tar. Är man arbetslös har man inte rätt till 8 timmars fritid. Man måste söka jobb under dygnets alla vakna timmar, ja, får man egentligen sova alls?
SvD.se Smålandsposten; från SvD:se ur DN:se
Själv skriver Jenz att så dumt är det nog inte i Sverige. Och skulle det nu trots allt faktiskt var det så är det på regeringsnivå man måste söka "felet" med regelverket. Så sant så sant.

Därför måste vi värna om rätten att blogga. Det är ett sätt att behålla yttrandefriheten. Ett sätt för alla medborgare, oberoende av samhällsposition, att kunna komma till tals. Är man sjukskriven måste man ha en chans att yttra sig, är man arbetslös måste man räknas med och HAR man ett jobb ska man inte kunna bli av med det på grund av att man uttrycker sig via en blogg. Men det blev Rosa.
Jag undrar vad det är man vill uppnå genom att begränsa personers rätt till att blogga. En teori som jag har är att man ser ett sätt att slå två flugor i en smäll. Dels spara pengar på A-kassa samt sjukkassa, dels få tyst på en del potentiella orosmakare som har åsikter på nätet.
Men så illa kan det väl inte vara?

Visst är det väl så att om alla politiker sköter sina uppdrag och inte ger pengarna till varandra eller delar ut bonusar till höger och vänster så räcker pengen kanske även till de som är är ekonomiskt svaga i samhället. För det är väl inte där man hittar de lösningen på den ekonomiska krisen. Aftonbladet.se ; DN.se

Så vill jag gärna tro att det är - 0ch är det inte så får vi se till att det blir det...

På återseende med gladare toner efter ett par koppar java med grädde!

Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nä så illa är det nog inte. Myndigheter i Sverige kan dock ibland ta sitt uppdrag på lite väl stort allvar...

Blogtester sa...

Det hänger ihop med självständighetsprincipen - http://emergenceofhumantouch.blogspot.com/2009/04/sjalvstandighetsprincipen-2.html

Synnøve. sa...

Hm....
Ja vad ska man säga...
Man får inte ha ett liv utanför jobb och sjukkassa....
Så enkelt är det..
Tror det vore bättre att arbetsgivarna satsade mera på bra personalvård og sjukkassan på att hjälpa de som behöver hjälp. På rätt sätt.
Kramen Synne.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=MG--42sjAvA

bakgrund