onsdag 15 april 2009

Låt dig inte luras av livsmedelsverket och livsmedelsindustrin

I dag bjuder kostdoktorn på ett intressant inlägg, och jag citerar:
"En stor genomgång av forskningen på kost och risk för hjärtsjukdom har just publicerats i en av de tyngsta vetenskapliga tidskrifterna"
För den som vill titta direkt i tidsskriften, klicka på bilden nedan.


Sammanfattningsvis säger resultaten i översiktsartikeln att "medelhavskost" är bättre för hjärtat än vanlig "västerländsk" kost.
Detta visas både i observationsstudier och interventionsstudier.
Observationsstudier visar även att nötter, grönsaker och enkelomättat fett är bra men att transfetter och snabba kolhydrater statistiskt sett ökar risken för hjärtsjukdom.
Däremot finns det inget i studien som visar på att mättat fett, kött, ägg eller mjölk skulle vara farligt.
Inte heller att fleromättat fett skulle skydda hjärtat.

Nu hoppas man ju att detta når fram till livsmedelsverket och att kostråden får sig en ordentlig översyn.

Det är förresten inte bara Livsmedelsverket som lurar oss med sina bakvända kostråd. Livsmedelsindustrin är rätt bra på det också. Något som tas upp i Expressen i dag. Där tas det upp att fruktyoughurt är lika fettinlagrande som glass. Fruktyoghurt innehåller nämligen en hel del socker.
Jag har bloggat om detta fenomen förr. Då jag gick igenom innehållsförteckningen upptäckte jag även att yoghurten innehåller modifierad stärkelse och stabiliseringsmedel för att kompensera för fettreduceringen som den genomgått under den industriella tillverkningsprocessen.

Vill du ha en hälsosam fruktyoghurt, köp en fet naturell och spetsa den med färska bär.

Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Anita sa...

Så sant så...båda inläggen , speciellt den där med att de stoppar i modifierad stärkelse i allt. Upptäckte att vi fått någon käck 15% grädde på jobbet med mycket "gojsigt" i.
Statligt företag och alla roliga upphandlingar i livsmedelsverkets anda. Kan ju bara bli bedrövligt.
Anita

Synnøve. sa...

Blåbär är bäst...
Tänk en len youghurt med massor av färska blåa, goda blåbär i.
Eller filmjölk, med blåbär. Inget socker...bara bär...
Nu blev jag sugen på det med...
Måste nog sjutton göra frukost nu...
Kram Synne.

Charlotte sa...

Har du Buffe? Kolla deras artikel om e-ämnen, fick tidningen för en stund sedan. De vill nog gott men jag undrar i alla fall. Syntetiskt hur kan det vara naturligt???

Skulle vara kul att träffas över en fika. Det gör jag gärna.

Nu måste jag gå ut - kan inte sitta inne och skrota när solen lyser så vackert :-)

Cattis sa...

Anita: 15% det kan aldrig vara bra, då måste man ha i mycket annat skit för att fylla ut. Modifierad stärkelse är snart ett baslivsmedel...

Synne:
Låter som en sommarfrukost :-)

charlotte:
Jag brukar få buffé. Det kan dock hända att jag "städat" bort den. Kanske var förhastat...

Vi kanske kan träffas vid Paus i vh?
Jag går in på din blogg och kollar läget lite närmare :-)

bakgrund